18.12.08

Visita al Centre de Transfusió 2008

Tal i com ja venim fent en els darrers anys, els alumnes de Biologia Humana del nostre institut, juntament amb els de l'IES Vicent Castell, vam fer una visita al Centre de Transfusió de Sang situat al costat de l'Hospital General.
Gràcies a tot el personal, començant per Ros Mary, infermeres, Dra. Mª Angeles Escolá, i acabant per la directora Dra. Inmaculada Guinot, la nostra estància va ser molt productiva ja que ens va servir per a conèixer millor, i de primera mà, tant els diferents passos que se segueixen des de l'entrevista prèvia a la donació, fins a l'emmagatzament diferenciat dels diferents components de la sang.
Amb unes explicacions impecables poc a poc vam anar descobrint tot el treball que hi ha després de l'extracció de la sang; les necessitats de sang per a la província; les dificultats per a mantenir en tot moment sempre els nivells adequats de cada tipus de sang, etc.

Aprofite l'ocasió per a recordar que huí precisament té lloc a la nostra ciutat el Primer Marató de Donació de Sang (Cadena SER). Des de les 9 del matí fins a les9 de la nit es podrà donar sang al Teatro Principal (Plaça La Pau s/n). Es un bon moment, i en el que no tenim excusa de manca de temps, o que si has d'anar a l'altra punta de Castelló; en uns 20 minuts podem fer un gran paper per a la societat.
Si voleu saber més sobre el Centre de Transfusió de Castelló piqueu ací.
He trobat una animació elaborada pels Bancs de Sang de Catalunya que crec que val la pena que li feu una ullada. Aquí.

Enguany deixe un video resum de la visita, i en el que encara que les tomes no són bones, el que si que val la pena és escoltar el que diu la Dra.
Els nostres alumnes estan preparant un treball de la visita, i que en el seu moment intentarem també postejar.

Centre Transfusió 2008 1/2 from Rafa Mollà on Vimeo.

Centre Transfusió 2008 2/2 from Rafa Mollà on Vimeo.

15.12.08

[Recordatorio] Riscos d'Internet.Xerrada Pares i Prof. el mié 17 de dic 19:00 – 20:30 (Esdeveniments del departament)

Google Calendar

Sergio Mestre, esto es un recordatorio de

Riscos d'Internet.Xerrada Pares i Prof.

mié 17 de dic 19:00 – 20:30
(Zona horaria: Madrid)
Sala Usos Múltiples. IES POLITÈCNIC (mapa)
Calendario: Esdeveniments del departament

Propietario/Autor: depbiogeo@gmail.com

Dintre del Pla Director per a la Convivència i Millora de la Seguretat Escolar, està inclosa aquesta activitat que intenta explicar a pares, professors i alumnes dels riscos que ens podem trobar a Internet
Más detalles del evento»

Ver tu calendario»

Recibes este mensaje de correo electrónico en la dirección depbiogeo@gmail.com de la cuenta porque estás suscrito para recibir recordatorios del calendario Esdeveniments del departament.

Si deseas dejar de recibir estas notificaciones, accede a http://www.google.com/calendar/ y modifica la configuración de las notificaciones de este calendario.

8.12.08

El darwinismo en la Comunidad Valenciana

En 2009 se celebra el 200 aniversario del nacimiento de Darwin y el 150 aniversario de la publicación de "El origen de la especies". Son muchos los actos que a nivel mundial, estatal y de nuestra comunidad se están preparando y desarrollando. Destacar en esta entrada la labor que se está desarrollando desde la Univeridad de Valencia (más detalles)


En 1909, en España, tan sólo los estudiantes de medicina valencianos organizaron un homenaje a la figura y obra de Darwin. En aquellos años la Facultad de Medicina de Valencia era el principal núcleo español del darwinismo (leer más)

La repercusión que tuvo en la prensa de la época el evento señalado, en el que participó Miguel de Unamuno, se puede leer en una serie de entradas en el blog Medicina, historia y sociedad (ver entradas)

José María López Piñero (Catedrático emérito de Historia de la Medicina de la Universidad de Valencia) apunta a Rafael Cisternas catedrático de mineralogía y zoología de la universidad de Valencia desde 1861 a 1876, como el principal iniciador del darwinismo valenciano.

Eduardo Boscá, discípulo de Rafael Cisternas, ocuparía la cátedra de Historia Natural de la Universidad de Valencia desde 1892 hasta su jubilación en 1913 y aplicaría el darwinismo de modo sistemático a su obra científica, contribuyendo con su actividad a divulgar y afianzar las ideas evolucionistas en la universidad valenciana.

Pelegrín Casanova Ciurana catedrático de Anatomía de la Facultad de Medicina de la Universidad de Valencia, seguridor de Ernst Haeckel (ferviente divulgador de las ideas de Darwin), presidió los actos conmemorativos de 1909 (leer más)

El ambiente darwinista universiatrio de Valencia influyó de forma decisiva en Santiago Ramón y Cajal durante su estancia en esta ciudad como catedrático de anatomía entre1883 y 1887 (leer más)

Actualización 8/01/09: El homenaje a Darwin de 1909 de los estudiantes de la Facultad de Medicina, disponible en la red