30.3.09

LA WIKI DE LA MARJAL DE CASTELLO




La wiki sobre la marjal de Castelló es una altra iniciativa del departament de Biologia-Geologia del nostre centre per tindre un altre espai com a eina educativa en la web on presentar, recollir i proposar activitats , materials, itineraris didàctics i documentació en general sobre aquest espai, tant pròxim a Castelló i al mateix temps desconegut tant per als alumnes, per a molts de nosaltres.

Son diferents llocs, itineraris als que podem accedir amb facilitat i que ens poden sorprendre en qualsevol moment , ja que es un ecosistema que compta amb gran varietat de representants tant en fauna com en flora. També es un dels ecosistemes més amenaçat, ja que com espai està cada dia més reduït al temps que està contínuament interferit per les activitats humanes: dessecació, construccions, introducció d'espècies noves,...

La wiki sobre LA MARJAL s'ha dissenyat com les altres wikis del Departament, cal recordar les anteriors , començades els dos cursos anteriors: La Renegà, el riu Millars, la serra d' Irta, el Desert de les Palmes. I com les altres servirà entre altres objectius per poder recollir els treballs dels alumnes, i també com a proposta col.laborativa entre professors interessats en aquesta temàtica.

24.3.09

Un món d'arena

Els companys m'animen a fer pública la meva afició a col.leccionar arena de platges, deserts, rius,... Vaig per les 200 en només dos anys, i creixent ràpidament gràcies a la col·laboració dels amics.

Si a la vista són atractives per la gran diversitat de colors, formes, textures,..., al microscopi són espectaculars, i permeten diferents aplicacions didàctiques.

Potser us semblarà curiòs clickar en Arenes del món i aproximar-vos, tant com permeta Google, al lloc exacte d'on m'ha arribat l'arena. Per exemple, heu vist de prop la Isla de Pascua o les darwinianes Galápagos?

Pepe Gomis




11.3.09

Taller CMC. EL MÈTODE CIENTÍFIC . A. MUNAR

El dilluns, vaig tindre l'oportunitat d'escoltar, dintre del Taller de Ciències per al Món Contemporani, una xerrada a càrrec del Dr. Antoni Munar, investigador "Ramón y Cajal" en el Departament de física de la UJI.

La seua xerrada va anar en una primera part sobre el Mètode Científic; si, d'eixe mètode que tots sabem de què va, almenys des d'un punt de vista teòric, però que en bastants ocasions ens costa aplicar-ho en el nostre dia a dia amb els alumnes.
En una segona part va fer una exposició en la que va relacionar l'Origen de l'Univers, de quina és la situació actual en el coneixement de com es va originar, composició de l'univers (materia fosca, energia fosca, matèria visible,...)i la importància que pot tindre els estudis portats a terme al CERN (en el qual ha treballat durant 3 anys) per tal d'esbrinar com van ser eixos intants inicials en la formació de l'Univers.

Realment va ser una xerrada que a mi em va semblar impressionant, tant per la manera en que ho va pesentar, com per la capacitat per a engantxar-me en l'exposició, en la facilitat per explicar alguns conceptes difícils d'entendre (materia fosca, antimatèria, energia fosca, el CERN, etc.
Em va semblar una xerrada molt profitosa perquè a més a més em va servir per apropar-me a la forma de treballar d'aquests físics teòrics, als quals en molt poques ocasions acabes d'entendre o de comprendre el que fan. A mi particularment em costa comprendre com poden plantejar hipòtesis, teories, a partir de marcs purament teòrics, els quals intenten resoldre matemàticament a pesar que poden arribar a "no ser Visibles" directament, però que estan ahí.
També em va servir per veure per on van els tirs en les demandes de nous alumnes a les facultats, a les empreses (de les aptituds i actituds que han de tindre).
També em va servir per a veure com hi ha gent que són números 1 en la seua especialitat, i que estan investigant anys rere anys amb beques, d'un lloc a un altre, d'un pais a un altre, i que van passant els anys sense tindre una situació econòmica prou assentada; situació bastant dura per cert.
Deixe els videos de l'exposició sobre el mètode científic. Com que és llarga l'he partit en 3 parts, aixina no "pesa tant"
Gràcies Antoni per l'estona que ens vas fer passar
Nota: Sergio ha deixat la presentació que va fer A. Munar en aquesta adreca. Val la pena donar-li una ullada

MÈTODE CIENTÍFIC. A.MUNAR 1/3 from Rafa Mollà on Vimeo.

MÈTODE CIENTÍFIC. A. MUNAR 2/3 from Rafa Mollà on Vimeo.

MÈTODE CIENTÍFIC. A. MUNAR 3/3 from Rafa Mollà on Vimeo.

[Recordatorio] Fallece Darwin - 1882 el jue 19 de mar de 2009 (Esdeveniments del departament)

Google Calendar

Sergio Mestre, esto es un recordatorio de

Fallece Darwin - 1882

jue 19 de mar de 2009
(Zona horaria: Madrid)

Calendario: Esdeveniments del departament

Propietario/Autor: depbiogeo@gmail.com

Más detalles del evento»

Ver tu calendario»

Recibes este mensaje en la dirección depbiogeo@gmail.com de la cuenta porque configuraste un recordatorio para este evento en el calendario Esdeveniments del departament.

Puedes cambiar tus recordatorios de eventos concretos en la página "Detalles del evento" de http://www.google.com/calendar/.

3.3.09

Olimpiada de Biologia


Este dissabte passat, 4 alumnes nostres es van presentar a l'Olimpiada de Biologia 2009.
Enguany les preguntes de tipus test, en la meua opinió, i en la de la resta de professors que vam anar, han sigut més difícils, i algunes, amb una redacció que mareja més que altra cosa.La part del text, si que estava bastant "cantada", i l'esperada pregunta sobre Darwin no va fallar. Ací deixe l'examen.

Veig complicat que aquesta cita vaja a més cada any, jo diria que va a menys. Cada any la fan més prompte; van començar fa uns anys en abril, i ara ja es fa a febrer. Els responsables diuen que és l'única possibilitat per poder després continuar amb l'Olimpiada Nacional, però la realitat és que els professors i els alumnes anem agobiats amb el temari de segon de Biologia, amb pràcticament sense temps de poder repassar la Biologia de primer, i sobretot els alumnes amb una gran quantitat d'exàmens de la segona avaluació .
En fi, des d'ací gràcies a les alumnes Paz, Teo, Aida i Mª Jesús per deixar-se convencer per part de Pepe i de meua, i dedicar-se a "perdre" unes hores en preparar l'examen. Sempre podem dir també, que alguna cosa positiva es pot traure: més bona preparació i més experiènciaper a les proves de la PAU.

Xerrada sobre Seguritat i Salut Laboral

Dintre del conjunt d'activitats encaminades a millorar la Seguretat i la Salut del personal docent, el nostre company Vicent Rodríguez Giménez ens va posar al dia en molts aspectes relacionats amb el tema en qüestió.
La xerrada va tractar diversos aspectes com:
1. El marc legal europeu, estatal i autonòmic.
2. Organigrama dels Serveis de Prevenció i de la composició dels tècnics que el formen.
3. Tràmits a seguir en el cas que s'haja de comunicar un accident, denunciar les situacions de perill, així com de les adaptacions que cal portar a terme en aquells llocs de treball que presenten situacions de risc,etc.
4. Funcionament del Comitè de Seguretat i Salut Laboral del personal Docent de Castelló.
5. Informació diversa relacionada amb la seguretat en el treball

La jornada es va acabar amb un debat que va enriquir el torn obert de paraula.

Moltes gràcies Vicent

2.3.09

VISITA A LA DEPURADORA DE CASTELLO


El divendres 21 de febrer els alumnes de segon de batxillerat que cursen l'assignatura de Ciències de la Terra i del Medi Ambient van visitar la depuradora de Castelló.
Es una visita que ens ajuda a entendre el procés de la depuració de les aigües residuals. A Castelló es pot vore tot el procés: el pretratament, la decantació primària i secundaria, el reactor biològic i el tractament terciari. També les diferents fases de la línia de fangs i la línia de gas.
Vam vore com es carregava un camió amb el llots ja fermentats en els digestors, i que serien utilitzats, gratuïtament, per adobar a diferents camps de conreu.
Ressaltar la bona atenció de part del personal de l'instal·lació.

El viatge el vam aprofitar també, per a fer un parada en la marjal de Castelló, en el camí de la Cadernera, que es entrador del camí Fondo.
En les marjal vam poder observar la seua distribució, característiques generals, vegetació pròpia :canyes, la boga i el senill i alguns exemplars d'aus: polles d'aigua, i un agró blau.
A l'entrada al camí Fondo, des de el Grau vam fer una xicoteta parada per observar una de les estacions de control que té la Conselleria de Medi Ambient per recollir la possible contaminació atmosfèrica de la zona.