18.12.08
Visita al Centre de Transfusió 2008
Gràcies a tot el personal, començant per Ros Mary, infermeres, Dra. Mª Angeles Escolá, i acabant per la directora Dra. Inmaculada Guinot, la nostra estància va ser molt productiva ja que ens va servir per a conèixer millor, i de primera mà, tant els diferents passos que se segueixen des de l'entrevista prèvia a la donació, fins a l'emmagatzament diferenciat dels diferents components de la sang.
Amb unes explicacions impecables poc a poc vam anar descobrint tot el treball que hi ha després de l'extracció de la sang; les necessitats de sang per a la província; les dificultats per a mantenir en tot moment sempre els nivells adequats de cada tipus de sang, etc.
Aprofite l'ocasió per a recordar que huí precisament té lloc a la nostra ciutat el Primer Marató de Donació de Sang (Cadena SER). Des de les 9 del matí fins a les9 de la nit es podrà donar sang al Teatro Principal (Plaça La Pau s/n). Es un bon moment, i en el que no tenim excusa de manca de temps, o que si has d'anar a l'altra punta de Castelló; en uns 20 minuts podem fer un gran paper per a la societat.
Si voleu saber més sobre el Centre de Transfusió de Castelló piqueu ací.
He trobat una animació elaborada pels Bancs de Sang de Catalunya que crec que val la pena que li feu una ullada. Aquí.
Enguany deixe un video resum de la visita, i en el que encara que les tomes no són bones, el que si que val la pena és escoltar el que diu la Dra.
Els nostres alumnes estan preparant un treball de la visita, i que en el seu moment intentarem també postejar.
Centre Transfusió 2008 1/2 from Rafa Mollà on Vimeo.
Centre Transfusió 2008 2/2 from Rafa Mollà on Vimeo.
15.12.08
[Recordatorio] Riscos d'Internet.Xerrada Pares i Prof. el mié 17 de dic 19:00 – 20:30 (Esdeveniments del departament)
Sergio Mestre, esto es un recordatorio de
Riscos d'Internet.Xerrada Pares i Prof.
mié 17 de dic 19:00 – 20:30
(Zona horaria: Madrid)
Sala Usos Múltiples. IES POLITÈCNIC (mapa)
Calendario: Esdeveniments del departament
Propietario/Autor: depbiogeo@gmail.com
Dintre del Pla Director per a la Convivència i Millora de la Seguretat Escolar, està inclosa aquesta activitat que intenta explicar a pares, professors i alumnes dels riscos que ens podem trobar a Internet
Más detalles del evento»
Recibes este mensaje de correo electrónico en la dirección depbiogeo@gmail.com de la cuenta porque estás suscrito para recibir recordatorios del calendario Esdeveniments del departament.
Si deseas dejar de recibir estas notificaciones, accede a http://www.google.com/calendar/ y modifica la configuración de las notificaciones de este calendario.
8.12.08
El darwinismo en la Comunidad Valenciana
En 1909, en España, tan sólo los estudiantes de medicina valencianos organizaron un homenaje a la figura y obra de Darwin. En aquellos años la Facultad de Medicina de Valencia era el principal núcleo español del darwinismo (leer más)
La repercusión que tuvo en la prensa de la época el evento señalado, en el que participó Miguel de Unamuno, se puede leer en una serie de entradas en el blog Medicina, historia y sociedad (ver entradas)
José María López Piñero (Catedrático emérito de Historia de la Medicina de la Universidad de Valencia) apunta a Rafael Cisternas catedrático de mineralogía y zoología de la universidad de Valencia desde 1861 a 1876, como el principal iniciador del darwinismo valenciano.
Eduardo Boscá, discípulo de Rafael Cisternas, ocuparía la cátedra de Historia Natural de la Universidad de Valencia desde 1892 hasta su jubilación en 1913 y aplicaría el darwinismo de modo sistemático a su obra científica, contribuyendo con su actividad a divulgar y afianzar las ideas evolucionistas en la universidad valenciana.
Pelegrín Casanova Ciurana catedrático de Anatomía de la Facultad de Medicina de la Universidad de Valencia, seguridor de Ernst Haeckel (ferviente divulgador de las ideas de Darwin), presidió los actos conmemorativos de 1909 (leer más)
El ambiente darwinista universiatrio de Valencia influyó de forma decisiva en Santiago Ramón y Cajal durante su estancia en esta ciudad como catedrático de anatomía entre1883 y 1887 (leer más)
Actualización 8/01/09: El homenaje a Darwin de 1909 de los estudiantes de la Facultad de Medicina, disponible en la red
22.11.08
Microscopios de fuerza atómica para ver moléculas.
En la "Matinal de Biomembranas" que organizaba la Facultad de Biológicas de la Universidad de Valencia tuvimos la ocasión de escuchar a Jordi Hernández Borrell que nos hizo una primera aproximación a las técnicas AFM (Atomic Force Microscope - Microscopio de fuerza atómica)
1.- Con las técnicas de AFM es posible trabajar a escala nanométrica, 0'000000001 m, eso nos permite ver estructuras 1000 veces más pequeñas que una bacteria, y 10000 veces más pequeñas que las células del epitelio bucal. Esto supone poder ver las moléculas, incluso los átomos, y más sorprendente aún "pescar" moléculas en una muestra y extraerlas de su entorno.
2.- Las técnicas de AFM permiten trabajar en medio líquido o fisiológico y por lo tanto observar la interacción de la muestra con otras moléculas. Ahora podemos ver en detalle cómo interaccionan un antígeno y un anticuerpo; en un futuro se podrá ver paso a paso cómo interacciona un medicamento con una célula enferma (1).
3.- Las técnicas de AFM han permitido fotografiar lo que hasta ahora eran modelos informáticos.
19.11.08
Atardeceres con valor añadido
Vicente M. Llop ya nos ha hecho llegar algunas fotos desde el Grao de Castellón
A lo largo del mes, Venus se irá acercando de forma paulatina a Júpiter, estando muy juntos a finales del mes. Este acercamiento entre estos dos magníficos planetas nos brindará unos bellos atardeceres.
16.11.08
[Recordatorio] Publicación Origen de las Especies - 1859 el lun 24 de nov de 2008 (Esdeveniments del departament)
Sergio Mestre, esto es un recordatorio de
Publicación Origen de las Especies - 1859
lun 24 de nov de 2008
(Zona horaria: Madrid)
Calendario: Esdeveniments del departament
Recibes este mensaje en la dirección depbiogeo@gmail.com de la cuenta porque configuraste un recordatorio para este evento en el calendario Esdeveniments del departament.
Puedes cambiar tus recordatorios de eventos concretos en la página "Detalles del evento" de http://www.google.com/calendar/.
9.11.08
V MATINAL DE L’EVOLUCIÓ
EL LLARG VIATGE DE L’ESPÈCIE HUMANA.
El plaç de matrícula està obert des del 3 de novembre fins al 24.
Les ponències previstes són:
- La selecció natural al segle XXI (Jaume Bertranpetit)
- Adaptacions filogenètiques en els primats (Carme Maté)
- Què ens fa humans? Selecció natural i selecció tècnica (Robert Sala)
Per a més informació de la matinal aquí
Vegeu que curiosa i apropiada per a l'ocasió va resultar l'enquesta que es va realitzar a la Revista Science i en la que es demanava opinió sobre una certesa:"Els éssers humans, tal i com els coneixem, van evolucionar a partir d'espècies primitives d'animals"
Aprofite el post per a informar que relacionat amb el tema la Revista Quo va iniciar en el mes d'octubre una sèrie de reportatges molt interessants sobre Darwin, coincidint en el 200 aniversari del seu naixement i que tindrà lloc el 12 de febrer de 2009. El reportatges els podeu veure en la web, en concret aquí:
Evolucionante i El viaje que cambió nuestras vidas
3.11.08
PER CONÈIXER MILLOR LES COLUMBRETS
Entre les activitats realitzades durant l'any destacar la visita i posterior Mostra fotogràfica sobre les Illes.
Entre les activitats que encara estan per realitzar-se, estan les següents conferències:
- 6 de novembre: Vicent Usó (Escriptor): "Columbretes: una incitación literaria".
- 13 de novembre: Alfredo Aparicio (Museu Nacional de Ciencias Naturales): "Los volcanes de las Islas Columbretes: estructura, litología y edad".
- 20 de novembre: Diego K. Kersting (coordinador de la Reserva Marina. Tragsatec): "La Reserva Marina de las Islas Columbretes: biología y conservación".
Les conferències es realitzaran a l'edifici de de la Fundació Bancaixa en el carrer d'Enmig de Castelló.
25.10.08
Observació de cèl·lules de la mucosa bucal
A segon de Batxillerat, i en concret a l’assignatura de Biologia Humana estem treballant els Teixits animals. A més a més de l’observació de preparacions microscòpiques ja construides, estem realitzan preparacions d’alguns teixits.
En aquest cas hem fet la pràctica de
Es tracta d’una pràctica molt senzilla que normalment realitzem a 3r d’ESO però que en aquest cas estos alumnes per diferents motius encara nola havien fet.
Per si a algú li interessa, els guions de la pràctica es poden descarregar tant en format word com pdf.
També deixe unaRelació d'adreces relacionades amb els teixits per si vos interessa
Pràctica Epiteli Bucal from Rafa Mollà on Vimeo.
13.10.08
Cefire Castelló: REEPS. Jornades Centres Saludables 2008
- Comunicar i intercanviar d'experiències de centres pertanyents a la REEPS.
- Donar a conéixer els programes municipals sobre prevenció de drogodependències, cinema i valors...
- Obtindre informació sobre els programes sanitaris DITCA, PRELAT, de disminució del consum del tabac (vore programació de continguts)
Nosaltres intervindrem donant a conèixer les diferents activitats que vam portar a terme durant el curs anterior 2007-2008
i donarem a conèixer les activitats previstes per al proper curs
Considerem que és una bona ocasió per a intercanviar informació i propostes encaminades a tindre unes escoles implicades en la salut.
3.10.08
Àmbit Científic (el blog)
Àmbit Científic - http://ambitcientific.blogspot.com - es un blog personal que pretende conectar con los intereses del profesorado del ámbito científico (física y química, matemáticas, biología y geología), pero ... ¿Qué tienen en común los profes de Mates, Física-Química y de Biología-Geología?
Los objetivos de este nuevo blog:
1.- Dar a conocer iniciativas, experiencias, recursos y actividades encaminadas a la promoción de las ciencias en las sociedad y en el ámbito educativo.
2.- Difundir las actividades y eventos de interés para el profesorado del ámbito científico y en particular en nuestro ámbito geográfico (charlas, exposiciones, .....)
3.- Promover y potenciar el trabajo colaborativo y la autoformación del profesorado
4.- Difundir la oferta formativa dirigida al profesorado del ámbito científico y promover su participación en el diseño de la misma.
¡Casi Ná!
Un proyecto que sin duda limitará mis contribuciones en BioGeo
1.10.08
Matinal de Biomembranes
La Universitat de València dintre del programa d'activitats d'actualització científica adreçades als professors té prevista una " Matinal Biomembranes: del model de Singer i Nicolson a la visió actual".
El periode d'inscripció va desdel 29 de setembre fins al 20 d'octubre
Més informació
PREMI D'ECOLOGIA RAMÓN MARGALEF
El premi Ramón Margalef d'ecologia de l'any 2.008 ha estat concedit al biòleg francés Daniel Pauly
El premi se li entregarà a Barcelona, el dia 6 d'octubre durant la celebració del Congrès Mundial sobre la Natura.
El premi Ramón Margalef, creat per la Generalitat de Catalunya, té com objecte reconèixer la trajectoria científica en el camp de l'ecologia.
Daniel Paul és un científic critic i compromés amb la protecció marina. Actualment dirigeix el Centre de Pesqueries de l'Universitat of British de Columbia (Vancouver, Canada). Es una autoritat mondial en l'estudi de les reserves pesqueres i en la resposta dels ecosistemes a la pressió humana.
Ha desenvolupat el anomenat "Index tròfic marí" per poder avaluar el nivell trofic mitjà de les pesqueres realitzades i constitueix un dels principals indicadors de la biodiversitat marina.
Ha estat també en la junta directiva de l'organització Oceana que ha denunciat la permisivitat de molts governs amb les tècniques de pesca autoritzades, com és la tècnica de l'arrossegament. Diu que tal com anem, en un futur molt pròxim "del mar sols podrem traue meduses i sopa de placton".
(del Butlleti de Noticies sobre les reserves marines)
23.9.08
Herramientas bioinformáticas al alcance de nuestros alumnos
En el marco de 23 Encuentro de Didáctica de las Ciencias Experimentales (23ecde), Carlos de Paz Villasenín y Luís José Míguez Rodríguez (IES A Sardiñeira - A Coruña) hicieron una interesante propuesta de actividad dirigida a los alumnos de Biología de 2º de bachillerato: Huellas moleculares de la evolución celular. Teoría endosimbiótica.
Con la presente actividad se pretende poner en manos de los docentes nuevos métodos para mostrar los mecanismos evolutivos que apoyan la teoría endosimbiótica, como modelo de evolución celularLa actividad propuesta permite poner en evidencia que los genes mitocondriales y cloroplásticos de eucariotas simples presentan secuencias con alta homología con ciertos grupos de bacterias.
20.9.08
La Noche Temática. Clima:Alarma global
El programa de La Noche Temàtica de hui dissabte 20 de setembre té un títol que de per si ja ho diu tot. Mitjançant 3 documentals intenta tractar 3 punts molt importants com són:
Mitjançant el primer documental: "Reciclar para sobrevivir" es parla de la necessitat de que la industria siga cada vegada menys contaminant, i que al mateix temps siga capaç d'absorbir les deixalles que produeix, i a ser possible reciclar-les.
Mitjançant el segon: "2050, Un futuro incierto", s'aborden els canvis que s'estan produint a una gran velocitat a nivell d'escalfament de l'atmosfera, desertització,...
I a través de "Refugiados del Planeta Azul " intenten donar una explicació de l'increment de desastres naturals que s'estan produint a escala planetària, i que comporten cada vegada més l'aparició de més refugiats "ambientals"
Potser siga molt interessant per a treballar enassignatures com Ciències per al Món Contemporani, Ciències de la Terra i Medi Ambient.
De l'hora prevista, com passa quasi sempre amb la 2 de TVE, és bastant aleatòria ja que en la propia web de la cadena, en uns llocs diu a les 23'45, mentre que en altres diu a les 00'30.
31.8.08
Animales (imaginarios) del futuro
28.8.08
Hallados en Castellón los restos de un dinosaurio
Manel se hizo eco de la noticia ayer en su blog "Biologia-Geologia"
Para saber más sobre los dinosaurios del Levante
24.8.08
El Parque Geológico de Aliaga
El Parque Geológico de Aliaga (Maestrazgo, Teruel) fue el primero en constituirse como tal en España y está asociado a la red de Geoparques Europeos (European Geoparks)
"El entorno de Aliaga constituye una de las zonas de mayor interés geológico de Aragón, un mirador de excepción sobre los últimos 200 millones de años de historia de la Tierra. Así lo han reconocido científicos de universidades nacionales y europeas, que realizan aquí desde hace años sus investigaciones o utilizan sus parajes como laboratorio didáctico (...)
Los contenidos del parque se agrupan en cuatro núcleos de interés:
1.- La sucesión de estratos del periodo Cretácico. La alternancia de formaciones calcáreas de origen marino y formaciones arenosas y arcillas sedimentarias en ríos y lagos, refleja bien los sucesivos avances y retiradas de la línea de costa en dicho periodo.
2.- Las formaciones continentales de la Era Terciaria, con excelentes afloramientos de detalle donde los lechos de gravas y arenas registran fielmente la dinámica de los cauces fluviales que lo depositaron.
3.- Las deformaciones tectónicas adquiridas por las capas durante la Orogenia Alpina, caracterizadas por la superposición de dos sistemas de pliegues de direcciones N-S y E-O que producen estructuras de gran espectacularidad.
4.- Las singulares y caprichosas formas del relieve que resultan de la erosión selectiva de las capas y las estructuras, dando un paisaje en el que destaca siempre la impronta de la geología" (Guía del Parque Geológico de Aliaga - José Luis Simón).
El Parque Geológico pretende facilitar el conocimiento de este patrimonio a profesores, estudiantes y público no especializado, mediante el establecimiento y señalización de itinerarios y la prepapación de una documentación de apoyo que atienda los aspectos científico, didáctico y divulgativo; en este sentido cabe destacar:
1.- Guía del Parque Geológico de Aliaga - José Luis Simón (coordinador) ISBN 84-600-9504-5 (desde mi punto de vista muy interesante)
2.- Exploramos el Parque Geológico de Aliaga. Una propuesta didáctica para vivir la Geología sobre el terreno - José Luis Simón et al. ISBN 84-600-9862-1
Un saludo desde aquí a Julia, nuestra guía, y nuestro reconocimiento a la labor que está desarrollando en la zona.
13.7.08
NOVADORS 2008
M'ha servit per escoltar a Jordi Adell, molt bon comunicador, no et deixa indiferent, et pica, t'ensisa i fa que t'interesses pel que diu.
A Rosabel Roig també la vaig veure enguany en un paper que em va agradar molt més que l'any anterior,d'educadora, de coneixedora del paper de les TIC en l'educació, i no com l'any passat que va actuar més com a Degana de la Facultat d'Educació d'Alacant .
Els tallers als quals et podies apuntar, també eren bastant variats, i per tant tenies possibilitat d'escollir bastant.
Les comunicacions, com l'any anterior, et servixen per veure com treballa la gent, amb quines ganes van venint companys jovenets a l'ensenyament, i per poder anar arreplegant idees per posar-les en pràctica.
També, i no menys important, el fòrum serveix per entrar en contacte directe amb companys que només coneixes a través d'internet mitjançant la xarxa redbiogeo.
Ah, perdó i se m'oblidava; també m'ha servit per a veure el "nivellasso" que té la Universitat Politècnica de València, Miguel Ferrando amb la seua ponència ens va deixar "bocabadats" amb la infraestructura informàtica (Sakai, Polimedia) que tenen, i que posa aquesta universitat amb el mateix nivell que les millors del món (i com tots sabem, a anys llum de les nostres escoles i instituts). Curiositat:Podeu veure que la seua pàgina personal en la UPV no funciona, o almenys en el moment que estic escrivint no funciona, la de J.Adell si, i està en una Universitat de _ _ divisió) .
Em va parèixer molt fora de lloc aquesta ponència (opinió que per suposat pot estar equivocada) El que ens va contar crec que no està dins de les possibilitats de la majoria dels que hi vam assistir, ni amb l'ús que creiem que s'ha de fer de les TIC a l'escola .
Ara bé, també és veritat que gràcies a aquesta ponència, vaig poder fer ús de l'estrella multimèdia de la UPV, l'anomenada Polimedia, i que em va permetre gravar la comunicació que va fer el nostre departament a través Sergio Mestre, Wikis educativos de ámbito geográfico, i que està a l'anterior post.
Per tant, aquí vos deixe amb la comunicació.
Wikis Educativos_Novadors_08 from Rafa Mollà on Vimeo.
PD. Per si la UPV, s'ho pren a mal i em vol "empaperar", he de dir que el video està fet amb molts menys recursos (Mòbil Nokia N 70, i amb condicions de lluminositat pèssimes). Je, je... tècnica cutre....
2.7.08
Jubilació de la companya Encarna
Hui hem fet l’acomiadament de la nostra companya Encarna Angel, s’ha jubilat!.
Per a ella, han anat transcorreguent un any rere l’altre fins 40 anys de dedicació a açò que nosaltres diem l’ensenyament, i ella diu fer escola. Hui en el dinar que hem tingut amb ella tots els membres del Departament li he pogut traure un poc el que ha sigut el seu pas per l’escola.
Va començar allà pel 1968 amb una substitució a Mascarell (Nules), per a passar després a Catalunya, on va estar una pila d’anys. D’allí ja va vindre cap a Castelló capital, passant prèviament per Almassora. Ja en la capital va fer escola al Col·legi “Ejercito”, i va acabar ací al nostre centre.Han sigut huit els cursos que hem compartit amb ella, i només tinc que paraules d’agraïment.
Els qui coneixem Encarna, sabem com és de treballadora; encara no li parlaves d’alguna cosa que s’havia de fer: programacions, ACIS, preparar exàmens, exercicis, etc. li faltava temps per posar-se en marxa i fer-ho. Tenia molt clares les seues idees sobre l’ensenyament, i les portava endavant.
El que si que puc dir d’Encarna és que tant amb nosaltres els companys, com amb els alumnes, com amb els pares, sempre anava, va i anirà amb la veritat per davant, de manera clara, directa, i a vegades dura. Podies estar d’acord o no amb els seus principis o idees, però sabies que al teu costat sempre tenies una bona companya.
Gràcies en nom meu, i de tota la resta de companys del Dep. de Bio-Geo.
26.6.08
Gestión Ambiental. Convenio CESPA GR S.A. - IES Politècnic Castelló
La sensibilidad ambiental y el trabajo del equipo directivo del centro, de los responsables de los ciclos formativos y especialmente del Departamento de Transporte y Mantenimiento de Vehículos, ha hecho posible hoy, la firma de un convenido entre la empresa de gestión de residuos CESPA GR S.A. y el IES Politècnic de Castelló; sin lugar a dudas una buena noticia para la comunidad educativa.
Resum final del Projecte REEPS 2007-08
Es hora de fer un informe sobre el treball que hem portat a terme al llarg de tot l’any al nostre Institut dintre del Projecte de la xarxa d’Escoles Europees per a la Salut (REEPS).
Quan hem portat a terme aquest Informe-Memòria els Coordinadors del Projecte (Sergio i jo) i la Vicedirectora Marta Nebot (la vertadera alma mater), ha sigut quan realment ens hem adonat de la quantitat d’activitats realitzades.
Tot és millorable, i a més som conscients que ho hem d’intentar el proper curs, però també som conscients que tota aquesta tasca realitzada comporta una gran quantitat d’hores dedicades tant per nosaltres com del conjunt de la comunitat educativa, i de recursos per part del Centre.
Analitzant els diferents punts podem comentar:
1.- Hem intentat, i creiem que ho hem aconseguit realitzar activitats per a tots els nivells educatius: des de 1r d’ESO fins als Cicles Formatius (mitjans i superiors); encara que si que és veritat que a 1r d’ESO només s’han realitzat activitats englobades dintre del currículum de l’assignatura de Ciències Naturals.
Aquestes activitats, considerem que han tractat diferents apartats com són:
a) Problemes o situacions que en aquesta etapa de la vida en la que es troben els nostres alumnes prenen una gran importància com són:
- Sexualitat - SIDA - Autoestima - L’alimentació:trastorns alimentaris
- Drogues - Assetjament escolar:violència
b) Hem elaborat activitats que podríem denominar bàsiques i complementàries com els tallers de Primers Auxilis, o de coneixement d’algunes constants vitals com: freqüència cardiaca, pes, IMC,..
c) Activitats de conscienciació cívica com pot ser
d) Activitats relacionades amb el món hospitalari com les visites al Banc de Sang, a l’Hospital General o
La participació i el grau de satisfacció que hem observat en els alumnes la podem qualificar com a molt positiva en línies generals.
2.- Hem preparat activitats per als professors que van des de tallers de primers auxilis, conferències sobre trastorns alimentaris, salut laboral,...
La presència de professors en aquestes activitats no la podem qualificar de molt positiva ja que considerem que quantitativament no és suficient per a un Centre d’aquestes dimensions.
3.- De la mateixa manera hem proporcionat xerrades, tallers per als pares dels alumnes a fi que hi haja un coneixement dels problemes, dificultats, perills, etc. que tenen els seus fills en aquesta etapa tan difícil en la que s’hi poden trobar els fills: drogues, transtorns alimentaris.
Aquí si que hem de dir que encara que els pares estaven assabentats amb el temps suficient de les diferents activitats que els teníem preparades, la participació ha sigut molt baixa ja que estem parlant d’unes 10 famílies les que han participat en aquestes actuacions. Realment no sabem com incentivar més a aquesta part tan important en el projecte com són els pares.
Opinem que hem aconseguit també comunicar a la nostra comunitat educativa les diferents activitats que hem anat realitzant mitjançant el Tauler habilitat a tal efecte, les comunicacions realitzades durant els Claustres i mitjançant la nostra finestra oberta com és el Bloc de biologia-geologia.com
Ja érem conscients de la gran quantitat de propostes que hi ha per portar actuacions d’aquest tipus als Centres Educatius, però enguany encara n’hem tingut més gràcies al marc que ens ofereix el Projecte REEPS; però també ens ha fet pensar de la necessitat de reajustar, i seleccionar millor tot aquest ventall de possibilitats que com he dit tenim al nostre abast.
Hem de valorar millor què ens ofereixen, la seua qualitat, amb quines condicions es poden portar a terme, les facilitats o dificultats que tindrem per poder-les realitzar, els trastorns que podem provocar en els horaris dels alumnes-professors, etc....
I per acabar, dir que organitzar totes activitats suposa una càrrega de treball molt gran. Nosaltres hem tingut la sort que
Esperem que almenys, per aquest darrer any que ens queda d’estar dintre del Projecte, a nivell de Direcció de Centre es tinguen en compte les nostres sol·licituds, i que a nivell de l’Administració “a quien corresponda” es faci càrrec també de les despeses que hem hagut de sufragar el nostre Departament de Biologia Geologia, i el propi Centre en conjunt.
A continuació, i a mena de resum he enumerat les diferents activitats realitzades.
23.6.08
RedBioGeo
Una comunidad en la que puedas encontrar y compartir ideas y recursos, desarrollar proyectos con otros colegas, o actualizarte en determinados temas.Un espacio donde podamos interactuar de forma colaborativa y eficaz.
RedBioGeo tiene su germen en el grupo biogeocv y está inspirada en la iniciativa de Internet en el Aula y el grupo Biología-Geología de esta comunidad.
17.6.08
Este fin de semana ....
14.6.08
La Noche Temática: SOS: Cambio Climático
Els documentals són:
“CONTAMINACIÓN: EL OCASO DE LA LUZ"
“GLACIARES EN PELIGRO "
“EFECTO INVERNADERO”
L'hora que posa a la Web de la La Noche Temática (23h 45 min) , però no et pots fiar.
13.6.08
Las especies más peligrosas del Mediterráneo
Me parece que merece la pena dar difusión a este documento gráfico que Iván (un colega del grupo Biogeocv) encontró en la red.
Un recurso que seguro dará que hablar en clase.
Gracias Iván, muy chulo.
9.6.08
Millor il•lustració sobre el canvi climàtic
El dia 11 de juny rebrà de mans de Santiago Grisolía, president de l’entitat (a més d’eminent bioquímic, Premi Príncipe de Asturias,...), el premi consistent en material docent per valor de 500 €, medalla commemorativa i diploma del Consell.
La nostra felicitació per a ella i per a la resta de companys participants, què també havien presentat treballs de gran qualitat. - Pepe Gomis
Las lecciones del mar de Aral.
En el número de junio de Investigación y Ciencia podemos leer el artículo "Comienza a recuperarse el mar de Aral"
El mar de Aral (en el mapa) se alimenta de los ríos Amu Daria y Syr Daria. Durante milenios, el curso del Amu se ha apartado del mar en numerosas ocasiones, recortando su extensión. Cuando el Amu reconquistaba su antiguo curso, el lago se recuperaba. En la actualidad, el riego intenso de cultivos como el algodón y el arroz extrae gran parte del agua de los dos ríos, con la mengua considerable del caudal que llega a sus deltas y, por tanto, al lago. La evaporación sobrepasa con mucho la aportación de la lluvia, la fusión de la nieve o el manto freático, lo que disminuye el volumen de agua e incrementa la salinidad.
La Unión Soviética ocultó durante decenios la desaparición del mar de Aral. Fue en 1985 cuando Mihaíl Gorbachov reveló la enorme tragedia ambiental y humana. A finales del decenio de los ochenta, el nivel del mar había descendido tanto, que el agua se había separado en dos masas: el Pequeño Aral (al norte) y el Gran Aral (al sur).
1.- El hombre arruina muy deprisa el ambiente natural. Su recuperación por contra, constituye un proceso largo y arduo.
2.- Evitar los problemas graves en el presente no es garantía para el futuro.
3.- Hay que ser precavido ante las soluciones rápidas para problemas ambientales y humanos complejos.
4.- El medio natural es asombrosamente adaptable. No deben abandonarse la esperanza ni los esfuerzos para salvarlos.
Considero que esta es una importante lección que hay que transmitir: NO ESTÁ TODO PERDIDO.
Enlaces sobre el mar de Aral en el grupo CMC en Diigo (etiqueta: aral)
8.6.08
Día Mundial de los Oceános
... los océanos del mundo:
Generan la mayor parte del oxígeno que respiramos,
Nos proporcionan alimento,
Moderan nuestro clima,
Limpian el agua que tomamos,
Nos ofrecen una farmacopea de medicinas potenciales,
¡Proporcionan una inspiración sin límites!
Sin embargo, por demasiado tiempo, la sociedad ha considerado al océano equivocadamente como invulnerable.
6.6.08
Atrapados en el hielo. La legendaria expedición a la Antártida de Shackleton
Esta exposición documenta la legendaria aventura de Sir Ernest Shackleton, quien en agosto de 1914 partió con su tripulación a bordo del Endurance en su intento por realizar un reto audaz: la primera travesía a pie de la Antártida (...) El 18 de enero de 1915, en el helado mar de Weddell y a sólo 160 km de la costa antártica, el Endurance quedó atrapado entre las placas de hielo y permaneció a la deriva durante nueve meses, terminando destrozado por los embates del hielo (....) Tras varios intentos de alcanzar a pie, a través de las masas de hielo, tierra firme, el 9 de abril de 1916 la tripulación del Endurance partió en tres botes rumbo a la isla Elefante, a la que arribaron tras siete días de navegación (...) A sabiendas de que ninguna nave llegaría jamás a la isla para rescatarlos, Shackleton partió el 24 de abril con cinco marineros en el bote James Caird hacia los centros balleneros de South Georgia en busca de ayuda (...) una travesía de 17 días de peligro extremo y casi 1300 Km de viaje (...) Shackleton y los cinco marineros del James Caird aún tuvieron que cruzar a pie la isla de South Georgia, sus montañas y glaciares hasta llegar a la estación ballenera y desde allí organizar el rescate de los compañeros que esperaban en la isla Elefante (...) Tras cuatro largos meses de intentos fallidos lo conseguirían, en agosto de 1916 (....) "No se ha perdido ni una sola vida y hemos pasado por el infierno" concluía ShackletonSi quieres leer un poco más sobre esta historia - El hombre que miraba los hielos (merece la pena)
Paralelamente a la exposición están previstas otras actividades (más información):
- Ciclo conferencias "L'Antártida, de Shackleton als nostres dies"
- Martes 17 de junio - 19:30 h / Museu Castelló- La Antártida y las regiones polares ante el calentamiento global - Jerónimo López.
- Miércoles 18 de junio - 19:30 h/ Museu Castelló - Rocas y paisajes bajo el mar helado - Gemma Ercilla
- Jueves 19 de junio - 19:30 h/ Museu Castelló - Vida en la Antártida - Conxita Àvila
- Martes 24 de junio - 19:30 h/ Saló de Plens, Cambra de Comerç - El liderazgo: pasado, presente y futuro - Roberto Quiroga
- Ciclo de películas documentales (19:30 h / Museu Castelló)
- Miércoles 25 de junio - Atrapados en el hielo (1er pase)
- Jueves 26 de junio - La Antártida: una aventura de naturaleza diferente.
- Martes 1 de julio - South (v.o.s.). Película original de la expedición de Shackleton.
- Miércoles 2 de julio - Atrapados en el hielo (2º Pase)
- Proyección de documentales que recogen el trabajo de diferentes grupos españoles en la Antártida - de martes a sábado de 10 a 20 h y domingos y festivos de 10 a 14 h en el salón de actos del Museo.
Mis enlaces sobre el tema (Antártida, Shackleton)
5.6.08
CURS DE SALUT CREU ROJA
Els alumnes de tercer d'ESO han realitzat avui la tercera i última sessió del segon curs de Salut que aquest any hem realitzat al centre.
Aquesta segona edició ha estat per als alumnes dels grups tercer d'ESO C, D i F.
Aquesta edició ha estat plena d'incidents que han motivat que es retrasara tant el curs, però vist l'interès de l'alumnat i la gran disposició, voluntat i professionalitat de la monitora de Creu Roja, Verónica Olmos, crec ha valgut la pena l'esforç de tots.
En resum algunes dades: Han participat entre 130-140 alumnes de tercer d'ESO, s'han realitzat un total de vint-i-quatre sessions formatives als diferents grups, la majoria durant aquest tercer trimestre.
La valoració per part de l'alumnat, dels professors col·laboradors i dels tutors ha estat positiva. La qual cosa ens animà a plantejar-nos la seua continuació el proper curs.
Gràcies, una vegada més, a la col·laboració i a les iniciatives formatives de la Creu Roja Joventut Castelló.
4.6.08
Donació de sang a l'IES Politècnic
El Banc de Sang de Castelló ve al Politècnic un parell de cops durant el curs per aconseguir donants; la bona participació (sobretot de l'alumnat de cicles formatius) és el que motiva aquesta doble intervenció. Avui, 4 de juny, han estat al Centre durant tot el matí, després que el dia anterior una companya del Banc de Sang passés per les classes a fi d'aconseguir donants per al dia següent; també es distribuïren cartells anunciadors per fomentar la participació. Esperem que la contribució de la gent que avui ha participat pugui ajudar unes quantes persones. Moltes gràcies a tots ells!
Taller de sexualitat a segon d'ESO
CURS SOBRE SEXUALITAT I PREVENCIÓ DE RISCOS ASSOCIATS A CONDUCTES SEXUALS
L’Assessoria d’Afectivitat i Sexualitat de l’Ajuntament de Castelló va posar-se en contacte amb nosaltres, després que a començament de curs treballéssim la qüestió de l'autoestima, per iniciar un taller sobre sexualitat. Vam proposar que les intervencions es fessin en 2n d'ESO, i es van organitzar en dues setmanes consecutives. Els horaris han quedat de la següent manera:
PROFESSOR/A AFECTAT TUTOR/A CURS DIA HORA
RAMON TRILLES RAMON TRILLES 2n A Dimecres 21 maig i 28 de maig
11:30-12.20
JOAN A. FABREGAT DOMINGO GIMENO 2n F Dimecres 21 maig i 28 maig
12:20-13:10
JOAN A. FABREGAT JOAN A.FABREGAT 2n C Dimecres 21 maig i 28 maig
13:10-14:00
EMILI J. BARREDA EMILI BARREDA 2n E Dimecres 4 juny i 11 juny
11:30-12:20
VICKY ESCURA FERNANDO LÓPEZ 2n D Dimecres 4 de juny i 11 de juny
12:20-13:10
CELIA HERRANZ JOSÉ ROCA 2n B Dimecres 4 de juny i 11 de juny
13:10-14:00
El curs s'ha completat amb una xerrada per a pares i mares, que va conduir Manolo Mestre, responsable de l'Assessoria d'Afectivitat i Sexualitat. Hi van participar sobretot membres de l'AMPA, que van valorar molt positivament la xerrada, que es va presentar com un diàleg en què els pares i les mares (sobretot mares, com sempre!) plantejaven els seus dubtes.
Us presentem unes imatges de la intervenció de Berta en 2n E; ella, juntament amb Manolo Mestre, ha estat l'encarregada de conduir el curset per als alumnes.
Taller de la Creu Roja a Batxillerat
Al llarg del curs i, segons la disponibilitat de voluntaris, la Creu Roja ha intervingut al llarg de tres sessions en cadascun dels grups de batxillerat. Hem intentat fer coincidir el taller amb les hores de tutoria. El 24, el 31 d'octubre i la primera setmana de desembre, una monitora va intervenir en el primer de batxillerat tecnològic; al març i a l'abril les intervencions es van fer en el batxillerat social i en l'humanístic (llavors el voluntari va treballar a partir de textos de Jorge Bucay, sense que les intervencions fossin molt participatives); el batxillerat científic va fer les sessions a finals d'abril i començaments de maig, amb una voluntària, Rosa, que va saber captar l'atenció dels alumnes. El seu estil era dinàmic i els feia xerrar a ells sobretot; van treballar els diferents tipus de violència (de gènere, psicològica, física...)i la qüestió de l'assertivitat. Les fotos són testimoni d'aquests moments que els alumnes van disfrutar prou.
2.6.08
Una propuesta que se quedará en el tintero
Nuestro centro carece de zonas verdes, a excepción de un espacio de unos 180 m2 que, posiblemete, estuviera destinado a este fin en el proyecto inicial. En cualquier caso, por la razones que sean, en esta zona no se ha llevado a cabo ninguna intervención, por lo menos organizada y mantenida en el tiempo; de tal manera que la zona en cuestión se ha convertido en un espacio inútil y poco estético, además de bien visible desde el exterior y el interior del centro.
Invitamos a los alumnos/as que cursan la materia optativa de Educación Ambiental (2º ESO) a que realizaran propuestas de intervención en la zona. En el marco de esta actividad y con la intención de aprender de la experiencia de otros centros, visitamos el IES Vila-roja de Almassora (ver post anterior)
Recogemos en esta entrada las propuestas realizadas por los alumnos y algunos de sus trabajos sobre este tema.
- "Pretendemos potenciar la creación de una zona verde en nuestro centro".
- "Crear un espacio de valor educativo", dónde poder desarrollar tareas y dónde poder ver el resultado de las mismas.
- "Una zona de huerto"
- "Un espacio destinado a árboles y arbustos típicamente mediterráneos"
- "Un punto de recogida selectiva de residuos"
- "Un aula al aire libre" bajo el cobertizo de la cafetería
- " Valorar la posibilidad de incluir una charca" en la que recrear el ecosistema de la Marjal.
Desgraciadamente la propuesta no podrá desarrollarse porque, según las últimas informaciones, este espacio se utilizará para instalar nuevas aulas. Una lástima.