16.11.09

Recordatorio: Publicación Origen de las Especies - 1859 el mar 24 de nov de 2009 (Esdeveniments del departament)

Publicación Origen de las Especies - 1859

Cuándo
mar 24 de nov de 2009
Calendario
Esdeveniments del departament
Quién
Sergio Mestre- organizador

Invitación de Google Calendar

Recibes este mensaje en la dirección depbiogeo@gmail.com de la cuenta porque configuraste un recordatorio para este evento en el calendario Esdeveniments del departament.

Puedes cambiar tus recordatorios de eventos concretos en la página "Detalles del evento" de http://www.google.com/calendar/.

1.10.09

EL RIU SEC DE CASTELLO


Posted by Picasa

D'aquesta manera es podia vore el riu Sec, a les 19 hores en la seua desembocadura, a la platja del Serradal, el passat dia 29 de setembre.

Impressionant.


29.9.09

Más de 90 litros en Castellón



Imágenes tomadas a las 19:00h del día 29 de septiembre de 2009

20.9.09

Sobre el T.M.I. de 4t ESO

Esta setmana el CEFIRE ha organitzat un curset per al professorat interessat en l'assignatura de 4t ESO Treball Monogràfic d'Investigació (T.M.I.) i la possibilitat de participar en El Gusto de Investigar, concurs ideat per Ignacio Morell de la UJI (Càtedra de Ciència Contemporània) per a alumnes de 4t i 1r de batxillerat.

A més del propi Morell, Joan Castany i tres professors de l'IES Caminàs, van intervenir com a ponents dos professors del Politècnic: Sergio Mestre, actualment assessor del CEFIRE i coordinador d'aquest curs, i Pepe Gomis què va explicar els treballs realitzats a l'institut durant el passat curs en T.M.I. i la nostra participació en El Gusto de Investigar, amb premi inclòs.

Ací teniu la nostra presentació per si pot ser d'utilitat.

Pepe Gomis

6.7.09

NOVADORS 2009. Itineraris didàctics

Enguany, com ja estem fen des de fa uns anys, vam assistir al Fòrum de Novadors, i com ja heu pogut veure en els posts anteriors, el nostre departament va fer dues comunicacions, ací vos deixe amb el video de la Comuicació "Itineraris didàctics presentada per Marisa Falcó i Esperança Moliner.

No vull deixar passar l'ocasió sense remarcar que m'han paregut unes jornades molt interessants, començant per la conferència inaugural " Peluqueros vs estilistas" , de Fernando García Páez (boníssima) i acabant per les diferents comunicacions i demostracions.
En la meua opinió, no ha hagut color entre aquestes jornades i les que vaig anar de La Nucia i la de Gandia. Aquestes de Castelló s'apropen molt més a les necessitats , i al dia a dia en què estem vivint els de Primària i Secundària; i no com en les anteriors en les que les "floretes entre els polítics" , i unes conferències bastant apartades de la realitat escolar, aiguaven bastant l'esperit dels Novadors.

Itineraris_Novadors-09 from Rafa Mollà on Vimeo.

1.7.09

Comunicació en Novadors sobre l'ús del Bloc de l'alumne

Demà anem a presentar una comunicació en Novadors en la que intentarem donar a conèixer la nostra experiència en la utilització del Bloc dels alumnes, Camp de Margarides, com una eina d'important valor en el procés d'aprenentatge.

ITINERARIS DIDÀCTICS A L´IES POLITÈCNIC(UTILITZACIÓ DE GOOGLE MAPS)

Demà fem la nostra comunicació en Novadors sobre itineraris didàctics utilitzant l´eina Google Maps.

En aquesta xarrada presentem les nostres propostes d´itineraris en dos Paratges naturals:

- Un al nord del Parc Natural de la Serra d´Irta, aquest el vam realitzar amb els alumnes de 2n ESO.

- I l´altre al Riu Millars, des de la zona del Termet de Vila-reals fins la desembocadura, realitzada amb les alumnes de 1r ESO

També vam fer un itinerari urbà sobre roques, minerals i espècies botàniques que es troben al voltant dels nostre institut. Aquest el van realitzar amb els alumnes de
3r ES0 amb l´assignatura de Laboratori de Biologia-geologia.

Finalment aquestos mapes els podeu vore en les nostres wikis i blog. Tota la informació és troba en la nostra comunicació:

a

26.6.09

UN CURS AMB LA NOVA ASSIGNATURA C.M.C.


Quan en el curs anterior em vaig assabentar que podíem tindre una nova assignatura ,Ciències per al Món Contemporani (CMC), doncs, la veritat no li vaig fer massa cas, i com que a més a més Sergio si que estava molt interessat, amb més motius vaig passar d'ella. Més tard, i com que Sergio ja no la donaria, vaig haver de posar-me a veure de què anava, quines característiques presentava, quins eren els continguts, etc.;vaig fer un curs del CEFIRE,...
A partir de les diferents converses amb companys, i de lectures de persones autoritzades en la matèria com Antonio de Pro, que escriu "La inclusión de la nueva asignatura CMC, como materia común de todas las modalidades de bachillerato, nos parece un paso adelante hacia el objetivo de alfabetización científica de la ciudadanía, entendida ésta como forma de cultura y no sólo como una acumulación indiscriminada de conocimientos. Pero, siendo una condición necesaria, no sería suficiente si ignoramos otras consideraciones.
No se puede mejorar la situación, en este y otros contextos, si nos limitamos a enseñar más de lo mismo y de la misma manera"
des del nostre Departament, si que vam arribar a la conclusió, que efectivament, devíem enfocar l'assignatura d'una forma diferent, i això passava d'entrada per no utilitzar un llibre de text que ens encorsetaria, i intentar a partir del curriculum seleccionar què és el que anàvem a veure, i com ho anavem a fer.
Vam començar posant en marxa una wiki, on anàvem deixant tot aquell material que ens podia ser útil: recursos, adreçes d'internet,propostes didàctiques, etc. Aprofite l'ocasió per a que tot aquell que estiga interessat en treballar en aquesta wiki, es pose en contacte amb nosaltres, i d'eixa manera podríem treure més partit.
Ja durant el curs he muntat una Aula Virtual, on hem anat penjant treballs escrits dels alumnes, presentacions, videos, etc. Si, és veritat que no li he tret ni molt menys, tot el partit que té, però també és veritat que el treball que he tingut aquest any, amb vora 80 alumnes, em desbordava en alguns moments.
Però ha valgut la pena? Els meus alumnes i jo creiem que si.
Hem treballat l'assignatura de forma bastant diferent a la resta de matèries, i és veritat que en ocasions han hagut bastants problemes o dificultats a l'hora de treballar, com no tindre reservada l'aula d'infocole, o no funcionar internet en no poques ocasions, o no saber treure-li tot el partit al treball de grup, etc., però el resultat global, és que no ha hagut un menyspreu cap a l'assignatura ni per part dels del Batx. científic, ni de l'humanistic, i els alumnes han aprés bastant.
Ara bé, aquesta forma d'encarar la matèria, buscant informació, majoritàriament en la xarxa, el treballar en grup, l'exposició de treballs, etc, no haguera sigut possible si no haguérem utilitzat marcadors socials com diigo, gmail, google docs, moodle, youtube, vimeo,....
Si voleu mirar un poc la feina que hem fet al llarg del curs, podeu entrar a l'aula virtual que tenim (piqueu en "entrar como invitado" i podreu passar), i podreu veure la de treballs escrits, presentacions, videos, gravacions d'exposicions fetes pels alumnes, enllaços a diferents temàtiques,et.
En definitiva, espere que el post servisca per a que aquell/a professor/a que està dubtant entre treballar amb llibre de text o sense, es decidisca per la segona opció

15.6.09

VI Jornades Fòrum Novadors


El 2 y 3 de julio, en la Universitat Jaume I - Castelló de la Plana se celebrarán las VI Jornades Fòrum Novadors - On esTIC (más información)

Durante el día y medio que durarán las jornadas habrán conferencias, demostraciones, comunicaciones, etc.... en un ambiente relajado y propicio para conocer personas y charlar sobre ideas y experiencias innovadoras en el ámbito de las nuevas tecnologías aplicadas a la educación

Podéis presentar vuestras experiencias hasta el 21 de junio en novadors@novadors.org
La matrícula a las jornadas estará abierta hasta el 21 de junio:

* docentes no-universitarios de la Comunidad Valenciana en http://cefire.edu.gva.es/sfp/index.php?seccion=edicion&id=1366157#
* otros http://www.novadors.org/?page_id=302

R de Renegà


R de renegà es un colectivo en defensa de La Renegà, un enclave que tiene un valor especial para nosotros (ver trabajos) y que personalmente considero que tiene un potencial educativo importante.

25.5.09

"CUANDO UN ALUMNO SE VA.............

queda un espacio vacio....”
No sé a quants professors els passa una cosa semblant, però a mi, tots els anys quan acabe el curs amb els alumnes de 2n de Batxillerat em queda una certa buidor interior en pensar que ja no els tindré el proper curs.I aquest any, encara m'està passant més, per diversos motius.
Els he tingut a molts d'ells 8 hores setmanals, 4 en Biologia, i 4 en Biologia Humana; i això ha fet que la "connexió" haja sigut més llarga en el temps, i més enriquidora. He sigut, crec, molt exigent a Bio, i no tant a Bio Humana (B.H.), tal vegada per compensar la canya que els donava en la primera. En no poques ocasions, aprofitaven la classe de B.H. per a queixar-me-se del professor de Bio, de "l'altre Rafa". Jo només podia disculpar-lo dient que la culpa no era del professor, sinó de la duresa de la matèria, i de l'espasa que representa la Selectivitat (PAU).
He tingut la sort de tindre'ls com alumnes, i crec que ells han aprés coses gràcies a mi, però jo he aprés molt d'ells. En general es tracta d'un grup tan bo, que realment ells serien capaços de funcionar tots sols traçant-los unes poques pautes a seguir, quasi sense professor. En canvi jo si que puc dir que he aprés molt gràcies a ells perquè com a persones són boníssims, i com el que podríem dir estrictament alumnes són "lo millor" que m'he trobat, tant en conjunt, com en cassos concrets,.
Haureu vist que enguany pràcticament no he escrit posts al Bloc, però és que llegint-me el que han fet al bloc dels alumnes "Camp de Margarides" (http://alumnatbiogeo.blogspot.com) vos assegure, que no em queda temps per a moltes coses més.
Al llarg del Curs 08-09 han fet 435 posts, dels quals 127 són de Biologia, 170 de Biologia Humana, i 138 de Ciències de la Terra i Medi Ambient (assignatura que impartix Paco Rambla). Per això vos dic que he aprés molt al costat dels alumnes ja que aquests posts m'han servit per a "posar-me" al dia en molts apartats. Ací vos deixe enllaços als posts que han fet per si els voleu donar una ullada, i voreu que no estic exagerant. Hi ha una gran quantitat de posts que són molt interessants!:Posts de Biologia; Posts de Biologia Humana; Posts de CTM

També he aprés perquè amb les ganes que tenen d'aprendre, de preguntar, i de no tindre cap dubte, t'obliguen a no encantar-te, i anar a classe amb tot molt clar; en definitiva a superar-te.
En fi, gràcies a tots els alumnes del 2n de Batxillerat Científic per haver caminat tots junts i per haver-me fet passar un any inoblidable.
No tinc fotos ni vídeos de tot el grup sencer, però si dels que han fet B.H. i per això deixe aquí un vídeo de 10 minuts que intenta resumir el que ha sigut el curs.

Biologia_Humana 2008-2009 from Rafa Mollà on Vimeo.


Biologia Humana 2/2 Curs 2008-09 from Rafa Mollà on Vimeo.

19.5.09

Evolution of life

En la página de la Sociedad Española de Biología Evolutiva, he tenido noticia del proyecto Evolution of life cuyo objetivo es proponer recursos originales sobre evolución para estudiantes y profesores; concretamente vídeos, simulaciones y guías pedagógicas que permitan diseñar propuestas más innovadoras en el aula.
La página y los vídeos disponibles están en inglés y en francés.




vídeo 9,5 minutos aprox.


17.5.09

El tiempo en la historia de la Tierra y del hombre



Por lo visto Lamarck, para explicar a sus alumnos el orden de magnitud del tiempo geológico en relación con la escala humana del tiempo, ponía el siguiente ejemplo:

Si tu vida durará un segundo y la dedicaras a observar un reloj, no apreciarías ningún cambio en la posición de las manecillas a lo largo de toda tu vida. Si 30 generaciones dedicaran sus vidas a observar el reloj, tampoco llegarían a observar los cambios en el reloj y sin embargo el reloj marcaría regularmente los minutos y las horas.


Agustí Camós hizo referencia a este ejemplo en la VI Matinal de Evolución (16 de mayo) en la expuso la importancia de reconocer y valorar las aportaciones de Lamarck en la enseñanza de la teoría de la evolución (ver resumen)

14.5.09

Entrega de Premis Olimpiades 2009

Ahir dia 13 de maig es van lliurar els premis als guanyadors de les Olimpíades Locals de Biologia, Física i Química, Matemàtiques i Economia. L'acte va tindre lloc a la Sala de Graus de la Facultat de Jurídiques de la UJI.
I allí vam anar Pepe Gomis i jo com a representants del IES Politècnic, i com a professors de Biologia de la nostra alumna Mª Jesús Puente Luján, que va quedar com a segona classificada en l'Olimpíada de Biologia, fase local.
Tant el nostre Departament, com tot el Claustre del Centre ens sentim orgullosos tant d'aquest resultat com també dels resultats obtinguts per la resta d'alumnes que es van presentar a l'Olimpiada: Teodora Nicolescu, Paz Aranega i Aida Sánchez.
Com deia abans, es va fer entrega de tots els premis en presència de la Vicerectora d'estudiants de la UJI, Leonor Lapeña, representants de la política, empresa, representant del consell de l'estudiantat de la UJI (Paula Roig, exalumna nostra), i a continuació he deixat un video en el que he intentat resumir el que va ser l'acte. No he volgut tallar les paraules del professor Antoni Gil Trilles, perquè crec que resumixen el sentir dels que allí estàvem: alumnes, professors, familiars ...com és el fet que estàvem davant d'uns alumnes molt brillants i amb capacitat de sacrifici, qualitats que desgraciadament van a menys en els temps que corren.
Gràcies i enhorabona a tots els premiats i a tots aquells que han fet possible aquestes Olimpíades

*La bateria de la càmera no donava per a més, i no vaig poder "pillar" l'entrega del guardó a tots els alumnes (ho sento), però almenys en la foto si que estan tots.

Premis Olimpiades 2009 from Rafa Mollà on Vimeo.

10.5.09

"in vitro", "in vivo" y ahora "in silico"


Entre otros artículos interesantes, la revista Investigación y Ciencia (mayo) publica el artículo Nuevas tácticas contra la tuberculosis.
El artículo hace referencia a las estrategias farmacológicas de vanguardia derivadas de la secuenciación del genoma del Mycobacterium tuberculosis - Mtb - (1998) responsable de la enfermedad . El conocimiento del genoma de esta bacteria ha permitido conocer mejor su metabolismo e identificar nuevas dianas terapeúticas.
Los conocimientos acumulados desde 1998 sobre esta bacteria nos acercan cada vez más a la posibilidad de reproducir el Mtb "in silico", esto es, desarrollar una simulación virtual de la bacteria que reproduzca el comportamiento de la misma en el hospedador, esto permitiría identificar qué componentes bacterianos son las mejores dianas para los fármacos y qué fármaco operará mejor sobre esas dianas. Elaborar esas simulaciones (microbiología computacional) requerirá sin duda más estudios y un conocimento exhaustivo de todas y cada una de las vías bioquímicas del microorganismo y de las propiedades que puedan derivarse de su interacción con el hospedador (propiedades emergentes). Los estudios "in silico" complementarían los estudios "in vitro" e "in vivo", que son los que habitualmente se llevan a cabo, y sin duda aportarán nuevas alterantivas a la lucha contra la tuberculosis.
"Nunca hasta ahora ha sido tan apremiante la necesidad de disponer de pruebas diagnósticas , fármacos y vacunas antituberculosas. Queda mucho camino por recorrer, pero con la descodificación del genoma de Homo sapiens y Mycobacterium tuberculosis, y la dedicación de una falange de expertos, el impulso del cambio es imparable"

3.5.09

Més sobre el riu Millars: Regeneració d'una zona humida


Una camallonga de la nombrosa colonia que nidifica a la zona.

Llit del riu a l'altura de les llacunes

Una de les llacunes artificials
Aquesta setmana han finalitzat el treballs d'adequació ambiental i d'utilització educativa, en la zona pròxima a la depuradora, al Riu Millars. El 70% del costejament és del Ministeri de Medi Ambient, medi rural i marí mitjançant els fondos FEDER.
L'actuació ha segut molt completa i ha consistit bàsicament en la creació de dos llacunes artificials, plantacions de vegetació autòctona, retirada d'enderrocs, desbrossament de vegetació al·lòctona i creació d'àrees de descans, torres i observatoris d'aus. Sense cap esforç podem veure camallongues, polles d'aigua i algun agró blau.
La nova zona humida s'uneix a la riquíssima zona del riu que ja existia de manera natural i dóna resposta a les velles reivindicacions de diversos col.lectius d'Almassora i Borriana.
A més a més la zona és d'un gran aprofitament didàctic, un lloc que es pot incloure en les visites al riu.

2.5.09

Jardí Botànic de València


El dijous 30 d'abril el 1r de batxillerat científic es va traslladar a València per visitar el Jardí Botànic i el Museu Valencià d’Història Natural. Aquest últim és menut, però bonic, es veu bé en una hora i l’entrada és gratuïta. Conté dues col·leccions, la malacològica Siro de Fez, formada per centenars de conquilles de mol·luscos de tot el món i l’entomològica de Torres Salas, constituïda per nombrosos i vistosos insectes, especialment papallones, i algun aràcnid de grans dimensions. També es pot observar un eixam d’abelles en plena activitat.
La visita principal era al Jardí Botànic on havíem concertat una visita guiada i una activitat de laboratori. En l’itinerari, la monitora ens va fer observar alguns arbres espectaculars, com l’antiquíssim Ginkgo, plantes carnívores, desenes de cactus i altres adaptacions a diferents entorns.
Al laboratori, havíem escollit el tema “Plantes medicinals: Aloe vera” i no va defraudar: cada alumne va eixir amb un potet de crema (fabricada per ell) d'esta miraculosa planta que repara ferides, regenera la pell, és bactericida, antiinflamatòria, ... fins i tot nutritiva. I pots tindre-la a casa fàcilment.
Pots veure les fotos en Botànic 2009.

30.4.09

TREBALLANT EDUCACIÓ AMBIENTAL AL RIU MILLARS




Els alumnes de 1r d'ESO han estat treballant distints aspectes del Riu Millars amb l'acompanyament de les professores de Ciències Naturals del centre i l'ajuda de Vicent Vicent, assessor del Cefire.


Ací els podeu veure a l'assut d'Almassora i Borriana i també fent una matriu d'impactes.


Ver Treballant Educació Ambiental al Millars en un mapa más grande

27.4.09

II VOLTA A PEU PER LA MARJAL DE CASTELLO


Ahir dissabte 25 d'abril es va realitzar la II volta a peu per les marjals de Castelló. L'eixida va ser des de la plaça Major.
La volta a peu a les marjals ens va portar pel camí d'En Riera al riu Sec, i des d' allí pel camí de la Donació al camí la Mota i al camí de la Fileta.
Després creuant el camí la Plana, al camí Bomboí. D'allí per la Fileta i la Donació al parc del Meridià, on varem esmorcar.
Per concloure l'itinerari, pel mateix camí de la Donació arribarem al camí de l'Ullal de la Comare i d'alli pel camí Taxida a Castelló.

L'itinerari va ser molt interessant i profitós. Remarcar com a llocs on les marjals encara estan com estaven abans, les marjals del camí Bomboi i les del camí de l'Ullal de la Comare.

Es va formar un nombrós grup de persones interessades en les marjals i que varem gaudir d'aquest indret tant a prop de nosaltres i a la vegada tant desconegut per a molts.

Animar a l'associació d'Amics de la marjal de Castelló a continuar promovent i realitzant accions d'aquest tipus , en la que a mes de conèixer les marjals pots gaudir de conèixer a d'altres persones també interessades i interessants.

Ruta Geològica-Botànica per la ciutat de Castelló


Ahir vam realitzar una ruta per diferents punts de la ciutat de Castelló, a fi de veure "in situ" alguns dels exemplars tant geològics com botànics que s'han vist a llarg del curs "Puntos Urbanos de Interés en BG".
No vaig fer el curset, però donat que m'interessava el tema, i sabent que els profes encarregats de la ruta eren molt competents; Tomàs Lasarte (Geòleg), i Ricard Pitarch (Biòleg); vaig fer un esforç. Així, diumenge a les 9 del matí, vam començar la ruteta, i sobre les12 i mitja alguns vam parar, però d'altres van continuar amb el Parc Ribalta.
Va resultar una passada ja que la veritat és que vam aprendre molt; tant de la part de la geologia aplicada, com sobre els exemplars de plantes que es troben als carrers de la ciutat.
Vista la feina que han anat fent els companys que han participat al curset, i que la informació està a l'abast de tothom a la wiki; considere que val molt la pena posar-la en pràctica amb els alumnes.
Desgraciadament ahir no va poder vindre Sergio Mestre ja que altres "maldecaps de cursets el tenien segrestat"
Per tot açò, gràcies a Sergio per posar en marxa aquesta iniciativa, així com a tots els que ho han fet possible.

Ver Puntos de interés BG en un mapa más grande

Ruta Geològica-Botànica per Castelló from Rafa Mollà on Vimeo.

5.4.09

De Ruta per la Serra d'Irta amb alumnes de 2n d'ESO

Aquesta setmana passada amb els alumnes de 2n d'ESO (tot i que al video m'equivocat i he posat de 1r, perdó) vam realitzar una ruta per la Serra d'Irta com a complement a l'estudi dels Ecosistemes, dintre de l'assignatura de Ciències Naturals.
Jo com a acompanyant d'una de les professores titulars de la matèria, només vaig a introduir en aquest post el mapa del trajecte i el video que he montat. En els propers dies ja penjaran un altre post els professors que impartixen la matèria, i que poden indicar millor tot el que s'ha fet abans, durant i després de l'eixida per la serra; deixe de moment també l'enllaç a la wiki que tenim sobre la zona a fi de que tingau un poc més d'informació.
MAPA

Ver mapa más grande
VIDEOS

Ruta Serra d'Irta 1/2 from Rafa Mollà on Vimeo.

Ruta Serra d'Irta 2/2 from Rafa Mollà on Vimeo.

30.3.09

LA WIKI DE LA MARJAL DE CASTELLO




La wiki sobre la marjal de Castelló es una altra iniciativa del departament de Biologia-Geologia del nostre centre per tindre un altre espai com a eina educativa en la web on presentar, recollir i proposar activitats , materials, itineraris didàctics i documentació en general sobre aquest espai, tant pròxim a Castelló i al mateix temps desconegut tant per als alumnes, per a molts de nosaltres.

Son diferents llocs, itineraris als que podem accedir amb facilitat i que ens poden sorprendre en qualsevol moment , ja que es un ecosistema que compta amb gran varietat de representants tant en fauna com en flora. També es un dels ecosistemes més amenaçat, ja que com espai està cada dia més reduït al temps que està contínuament interferit per les activitats humanes: dessecació, construccions, introducció d'espècies noves,...

La wiki sobre LA MARJAL s'ha dissenyat com les altres wikis del Departament, cal recordar les anteriors , començades els dos cursos anteriors: La Renegà, el riu Millars, la serra d' Irta, el Desert de les Palmes. I com les altres servirà entre altres objectius per poder recollir els treballs dels alumnes, i també com a proposta col.laborativa entre professors interessats en aquesta temàtica.

24.3.09

Un món d'arena

Els companys m'animen a fer pública la meva afició a col.leccionar arena de platges, deserts, rius,... Vaig per les 200 en només dos anys, i creixent ràpidament gràcies a la col·laboració dels amics.

Si a la vista són atractives per la gran diversitat de colors, formes, textures,..., al microscopi són espectaculars, i permeten diferents aplicacions didàctiques.

Potser us semblarà curiòs clickar en Arenes del món i aproximar-vos, tant com permeta Google, al lloc exacte d'on m'ha arribat l'arena. Per exemple, heu vist de prop la Isla de Pascua o les darwinianes Galápagos?

Pepe Gomis




11.3.09

Taller CMC. EL MÈTODE CIENTÍFIC . A. MUNAR

El dilluns, vaig tindre l'oportunitat d'escoltar, dintre del Taller de Ciències per al Món Contemporani, una xerrada a càrrec del Dr. Antoni Munar, investigador "Ramón y Cajal" en el Departament de física de la UJI.

La seua xerrada va anar en una primera part sobre el Mètode Científic; si, d'eixe mètode que tots sabem de què va, almenys des d'un punt de vista teòric, però que en bastants ocasions ens costa aplicar-ho en el nostre dia a dia amb els alumnes.
En una segona part va fer una exposició en la que va relacionar l'Origen de l'Univers, de quina és la situació actual en el coneixement de com es va originar, composició de l'univers (materia fosca, energia fosca, matèria visible,...)i la importància que pot tindre els estudis portats a terme al CERN (en el qual ha treballat durant 3 anys) per tal d'esbrinar com van ser eixos intants inicials en la formació de l'Univers.

Realment va ser una xerrada que a mi em va semblar impressionant, tant per la manera en que ho va pesentar, com per la capacitat per a engantxar-me en l'exposició, en la facilitat per explicar alguns conceptes difícils d'entendre (materia fosca, antimatèria, energia fosca, el CERN, etc.
Em va semblar una xerrada molt profitosa perquè a més a més em va servir per apropar-me a la forma de treballar d'aquests físics teòrics, als quals en molt poques ocasions acabes d'entendre o de comprendre el que fan. A mi particularment em costa comprendre com poden plantejar hipòtesis, teories, a partir de marcs purament teòrics, els quals intenten resoldre matemàticament a pesar que poden arribar a "no ser Visibles" directament, però que estan ahí.
També em va servir per veure per on van els tirs en les demandes de nous alumnes a les facultats, a les empreses (de les aptituds i actituds que han de tindre).
També em va servir per a veure com hi ha gent que són números 1 en la seua especialitat, i que estan investigant anys rere anys amb beques, d'un lloc a un altre, d'un pais a un altre, i que van passant els anys sense tindre una situació econòmica prou assentada; situació bastant dura per cert.
Deixe els videos de l'exposició sobre el mètode científic. Com que és llarga l'he partit en 3 parts, aixina no "pesa tant"
Gràcies Antoni per l'estona que ens vas fer passar
Nota: Sergio ha deixat la presentació que va fer A. Munar en aquesta adreca. Val la pena donar-li una ullada

MÈTODE CIENTÍFIC. A.MUNAR 1/3 from Rafa Mollà on Vimeo.

MÈTODE CIENTÍFIC. A. MUNAR 2/3 from Rafa Mollà on Vimeo.

MÈTODE CIENTÍFIC. A. MUNAR 3/3 from Rafa Mollà on Vimeo.

[Recordatorio] Fallece Darwin - 1882 el jue 19 de mar de 2009 (Esdeveniments del departament)

Google Calendar

Sergio Mestre, esto es un recordatorio de

Fallece Darwin - 1882

jue 19 de mar de 2009
(Zona horaria: Madrid)

Calendario: Esdeveniments del departament

Propietario/Autor: depbiogeo@gmail.com

Más detalles del evento»

Ver tu calendario»

Recibes este mensaje en la dirección depbiogeo@gmail.com de la cuenta porque configuraste un recordatorio para este evento en el calendario Esdeveniments del departament.

Puedes cambiar tus recordatorios de eventos concretos en la página "Detalles del evento" de http://www.google.com/calendar/.

3.3.09

Olimpiada de Biologia


Este dissabte passat, 4 alumnes nostres es van presentar a l'Olimpiada de Biologia 2009.
Enguany les preguntes de tipus test, en la meua opinió, i en la de la resta de professors que vam anar, han sigut més difícils, i algunes, amb una redacció que mareja més que altra cosa.La part del text, si que estava bastant "cantada", i l'esperada pregunta sobre Darwin no va fallar. Ací deixe l'examen.

Veig complicat que aquesta cita vaja a més cada any, jo diria que va a menys. Cada any la fan més prompte; van començar fa uns anys en abril, i ara ja es fa a febrer. Els responsables diuen que és l'única possibilitat per poder després continuar amb l'Olimpiada Nacional, però la realitat és que els professors i els alumnes anem agobiats amb el temari de segon de Biologia, amb pràcticament sense temps de poder repassar la Biologia de primer, i sobretot els alumnes amb una gran quantitat d'exàmens de la segona avaluació .
En fi, des d'ací gràcies a les alumnes Paz, Teo, Aida i Mª Jesús per deixar-se convencer per part de Pepe i de meua, i dedicar-se a "perdre" unes hores en preparar l'examen. Sempre podem dir també, que alguna cosa positiva es pot traure: més bona preparació i més experiènciaper a les proves de la PAU.

Xerrada sobre Seguritat i Salut Laboral

Dintre del conjunt d'activitats encaminades a millorar la Seguretat i la Salut del personal docent, el nostre company Vicent Rodríguez Giménez ens va posar al dia en molts aspectes relacionats amb el tema en qüestió.
La xerrada va tractar diversos aspectes com:
1. El marc legal europeu, estatal i autonòmic.
2. Organigrama dels Serveis de Prevenció i de la composició dels tècnics que el formen.
3. Tràmits a seguir en el cas que s'haja de comunicar un accident, denunciar les situacions de perill, així com de les adaptacions que cal portar a terme en aquells llocs de treball que presenten situacions de risc,etc.
4. Funcionament del Comitè de Seguretat i Salut Laboral del personal Docent de Castelló.
5. Informació diversa relacionada amb la seguretat en el treball

La jornada es va acabar amb un debat que va enriquir el torn obert de paraula.

Moltes gràcies Vicent

2.3.09

VISITA A LA DEPURADORA DE CASTELLO


El divendres 21 de febrer els alumnes de segon de batxillerat que cursen l'assignatura de Ciències de la Terra i del Medi Ambient van visitar la depuradora de Castelló.
Es una visita que ens ajuda a entendre el procés de la depuració de les aigües residuals. A Castelló es pot vore tot el procés: el pretratament, la decantació primària i secundaria, el reactor biològic i el tractament terciari. També les diferents fases de la línia de fangs i la línia de gas.
Vam vore com es carregava un camió amb el llots ja fermentats en els digestors, i que serien utilitzats, gratuïtament, per adobar a diferents camps de conreu.
Ressaltar la bona atenció de part del personal de l'instal·lació.

El viatge el vam aprofitar també, per a fer un parada en la marjal de Castelló, en el camí de la Cadernera, que es entrador del camí Fondo.
En les marjal vam poder observar la seua distribució, característiques generals, vegetació pròpia :canyes, la boga i el senill i alguns exemplars d'aus: polles d'aigua, i un agró blau.
A l'entrada al camí Fondo, des de el Grau vam fer una xicoteta parada per observar una de les estacions de control que té la Conselleria de Medi Ambient per recollir la possible contaminació atmosfèrica de la zona.




















23.2.09

Presentació U.D. Sostenibilitat de CMC al CEFIRE

Aquesta vesprada anem a presentar la forma en què estem treballant l'assignatura de Ciències per al Món Contemporani al nostre Centre, i en concret en la Unitat sobre Sostenibilitat.
La presentació té lloc dintre del marc del Taller de Ciències per al Món Contemporani organitzat pel CEFIRE de Castelló.
Intentarem explicar com treballem la matèria mitjançant la utilització de l'aula virtual de l'assignatura, (podeu entrar com a convidats) així com aquelles ferramentes que la web 2.0 ens ofereix (Docs de Google, marcadors socials- Diigo, Wikis,).
A continuació deixe una presentació de l'exposició

4.2.09

[Recordatorio] Nacimiento de Darwin -1809 el jue 12 de feb de 2009 (Esdeveniments del departament)

Google Calendar

Sergio Mestre, esto es un recordatorio de

Nacimiento de Darwin -1809

jue 12 de feb de 2009
(Zona horaria: Madrid)

Calendario: Esdeveniments del departament

Propietario/Autor: depbiogeo@gmail.com

Más detalles del evento»

Ver tu calendario»

Recibes este mensaje en la dirección depbiogeo@gmail.com de la cuenta porque configuraste un recordatorio para este evento en el calendario Esdeveniments del departament.

Puedes cambiar tus recordatorios de eventos concretos en la página "Detalles del evento" de http://www.google.com/calendar/.

6.1.09

El 2009 será el año de Darwin

Ya hay previstas manifestaciones para celebrar el bicentenario de su nacimiento y el 150 aniversario de la publicación del Origen de las especies (más información)



El Museo de Historia Natural de Londres rinde homenaje al naturalista inglés Charles Darwin con una exposición - Darwin Big idea big exhibition, que traza el camino intelectual que lo condujo a la teoría de la evolución y ayuda a conocer mejor al hombre detrás del científico. (ver vídeo)