28.12.10
LA SANG. PRÀCTICA GRUPS SANGUINIS
A continuació deixe els enllaços als apunts, tant del tema: Projecte La Sang-Vehicle de Vida, com del guió de la Pràctica:Grups Sanguinis, així com el video de la pràctica.
Pràctica Grups Sanguinis.IES POLITÈCNIC 2010 from Rafa Mollà on Vimeo.
VISITA AL CENTRE DE TRANSFUSIÓ. 2010
Gràcies al saber fer de la Directora, la Dra. Maria Guinot, i de tot el conjunt de professionals que allí treballen, ens podem fer una idea de la importància que té aquest Centre en el conjunt del Sistema Sanitari.
Al llarg de la visita podem veure els passos que segueix la sang des de que s'extrau del donant fins que s'emmagatzema i posteriorment es reparteix pel diferents hospitals, passant pels diferents passos de tipatge, fraccionament, etc.
Enguany he deixat en dos parts diferenciades la nostra visita, en la primera part està la xerrada-presentació del treball que es realitza al centre, i en la segona, la visita per les diferents seccions i tractaments. Espere que el video servisca per a completar el treball que han de realitzar els alumnes.Perdoneu que "les tomes" no siguen perfectes, però entre tots els alumnes es fa difícil prendre una bona posició.
I també, he deixat el video del Programa de RTVE, Tres14 que va dedicar a la sang,.,i que ens servirà molt bé per a completar els nostres coneixements.De totes maneres, com que el video que hi ha penjat a la web, inclou alguns apartats que no son estrictament de la sang, jo he deixat també en un video, la part del programa que estrictament ocupa el tema en qüestió.
Aquesta activitat forma part també del conjunt d'activitats que el nostre centre porta a terme dintre del Projecte SHE (Escoles Europees per a la Salut)
Visita al Centre de Transfusió.2010. 1/2 from Rafa Mollà on Vimeo.
Visita al Centre de Transfusió.2010 2/2 from Rafa Mollà on Vimeo.
La Sang. Tres14. from Rafa Mollà on Vimeo.
10.12.10
El primer inventario de diversidad genética humana.
9.12.10
Fármacos basados en ADN
Entre unos científicos del Instituto Nacional de la Salud de los Estados Unidos que estudiaban tratamientos contra el sida se propusieron dos vacunas diferentes. La primera utiliza un virus, denominado adenovirus, que porta un gen del VIH que codifica una proteína vírica, despertando así al sistema inmunológico, que genera una respuesta contra esta proteína, que también afectaría al VIH. Sin embargo, a pesar de que la respuesta del sistema inmunológico ante esta vacuna era más rápida y fuerte, tras numerosas pruebas en humanos se demostró que las personas vacunadas no sólo no estaban más protegidas, sino que eran más vulnerables a una infección por el VIH.
Así que se ha seguido estudiando la segunda vacuna, la que nos compete por estar relacionada con el ADN, que en un principio conllevaba más problemas. Esta vacuna consiste en inyectar unos plásmidos o anillos de ADN portadores de un gen de alguna de las cinco proteínas del VIH, de forma que las células huésped sintetizan estas proteínas pero sin llegar a generar el patógeno completo, por lo que no hay riesgo de contagio, y engañan al sistema inmunológico haciéndole elaborar antígenos. Esta técnica tiene muchas ventajas, como que el ADN se conserva a temperatura ambiente y que no puede producir una respuesta inmunitaria contra la vacuna, ya que esta está formada por ADN, conocido por la célula, y la respuesta solo va dirigida contra las proteínas sintetizadas.
Sin embargo comportaba un grave problema: la respuesta del sistema inmunológico era muy débil porque los plásmidos no llegaban a un gran número de células ni producían suficientes proteínas.
Así que se ha seguido estudiando y mejorando la técnica: mediante el uso de parches transdérmicos en vez de agujas para llegar a más células, aportando impulsos eléctricos para provocar poros transitorios en las membranas celulares y facilitar así el paso de los plásmidos, perfeccionando los plásmidos para que sean más eficaces en la producción de proteinas víricas, y estimulando la respuesta inmunitaria mediante adyuvantes.
Esta técnica ya ha sido probada en animales con éxito, como para tratar el melanoma canino, y se está estudiando en humanos desde hace más de 10 años, ya que se espera que pueda prevenir y curar enfermedades como el VIH, la gripe, la hepatitis C, tumores causados por el papilomavirus humano (PVH) o trastornos circulatorios.El campo que se abre es muy grande y dentro de unos años se podrá utilizar en muchas enfermedades en las que en la actualidad no hay solución
En Internet no aparece la noticia completa, por lo que si queréis más información pedidle la revista a Rafa.
4.12.10
Las retinas, contraste ¿claro o oscuro?
¿Es un hombre o una mujer? Las neuronas nos engañan
Investigadores de EEUU y Francia han presentado un experimento en el que han empleado tanto rotros femeninos como masculinos presentandolos en diferentes lugares de un monitor, y el resultado fue que según la situación de la cara en el monitor, una misma nos puede parecer hombre o mujer.
Los resultados llamaron la atención a los expertos, porque creían que el modo en el que el cerebro percibe un objeto no dependía de la posición que éste ocupara en relación con la retina. Sin embargo, los resultados han demostrado que el rumbo para interpretar el sexo de las caras es propio en cada persona, es decir, distintos en cada uno, pero fijos en cada individuo.
Esto ocurre porque cuando miramos algo, las neuronas de la corteza cerebral se agrupan en función de lo que estamos analizando, pero cuando lo que nos interesa únicamente aparece en una parte de la escena(como ocurre con los rostros), solo un grupo de neuronas se encarga de procesar lo que vemos.
Cuanto menor sea por tanto el estímulo visual menor cantidad de nueronas lo identificarán y es más posible que se produzca un error en el resultado de la identificación.
Me ha parecido una notícia muy curiosa e interesante, que nos puede resolver las dudas sobre por qué cuando vemos algo durante un tiempo muy limitado de tiempo, no somos capaces de distinguir con claridad lo que es.
Autora: Inés Toran 2n Batx Biologia Humana
4.11.10
Estructura de l'ADN i Rosalind Franklin
24.6.10
"PREMI CATEDRA LUBASA DE CAMBIO CLIMÁTICO"
L'entrega de premis es va realitzar a la Sala de Premsa de la UJI aquest dilluns passat.
Ací vos deixe amb la presentació que van fer els alumnes en l'entrega de Premis, així com el video que he realitzat.
Des d'ací, donar les gràcies i l'enhorabona als alumnes nostres premiats,a la resta de premiats, així com a tots aquells que d'alguna manera fan possible esta iniciativa de lluitar contra un problema, que segur que anirà a més en els propers anys, com és el Canvi Climàtic
Como contribuir a frenar el C.Climático a nivel familiar.Presentación
CATEDRA LUBASA. PREMIS 2010 1/2 from Rafa Mollà on Vimeo.
Catedra LUBASA.2010 2/2 from Rafa Mollà on Vimeo.
22.5.10
La Renegà 2010
1.5.10
Eixida al riu Millars
Els alumnes de 1r d'ESO de l'IES Politècnic, han visitat el curs baix del riu Millars acompanyats per les professores Lledó Valero, Emilia Nebot, Marisa Falcó i Esperança Moliner.
Els objectius d'aquesta activitat eren reconèixer la importància dels rius en les diferents civilitzacions, conèixer l'aprofitament de les aigües al Millars, estudiar els impàctes ambientals als que està sotmes el nostre riu i conèixer la vegetació i la fauna ornitològica més important al riu. Les activitats realitzades van ser visita a l'assut de Vila-Real i a una estació d'aforament, realització d'un perfil de vegetació al riu, realització d'una matriu d'impactes al creuamnent de la Rambla de la Viuda i el Millars i visita a les llacunes artificials pròximes a la depuradora d'Almassora, a on vam poder observar fotxes, polles d'aigua, camallongues, garsetes blanques, collverds, martinet ros, etc.
Si voleu conèixer l'itinerari en detall deixe un enllaç al mapa, de google maps, que vam realitzar el curs passat.
mapa
30.4.10
Vas a cambiarnos la vida
La Agenda Ciudadana de Ciencia e Innovación recoge 14 retos que nos cambiarán la vida en el 2030.
¡Elige ya tu reto!
En el espacio escolar de Agenda Ciudadana de Ciencia e Innovación, encontrarás información de utilidad para realizar tu actividad escolar sobre la Agenda Ciudadana
Puedes descargarte la Guía Didáctica, en la que encontrarás todo el material necesario para preparar y explicar el proyecto Agenda Ciudadana a tus alumnos
Más detalles:
La forma de participar con sus alumnos en esta iniciativa es fácil. En la página web www.reto2030.eu encontrarás información sobre cómo dar a conocer a tus alumnos la Agenda Ciudadana a través de una actividad participativa y amena para realizar en el aula. En la pestaña Acceso escuelas podrás descargarte la guía didáctica “Vas a cambiarnos la vida” que propone un debate sobre los retos de la ciencia y sus protagonistas gracias a una serie de de materiales y videos.
La actividad está especialmente diseñada para estudiantes de secundaria, bachillerato y formación profesional. En el caso de que seas profesor de educación primaria, la página le permite al menos mostrar a sus estudiantes los retos científicos propuestos y su explicación.
Una vez que te hayas registrado con tu clase y realizada la actividad de debate, podrá srecoger los votos de cada uno de sus alumnos en un plantilla especial. Cada clase con la que participe optará a un premio que consiste en un viaje de 3 días de hasta 35 personas a un lugar de España visitando una gran instalación científica.
29.4.10
1r batxillerat al Botànic i Bioparc de València
Un curs més, l'alumnat de 1r batxillerat científic es va traslladar a València el 27 d'abril per visitar el Jardí Botànic i el Museu Valencià d’Història Natural, afegint enguany el Bioparc. El Museu és menut, però bonic, es veu bé en una hora, conté dues col·leccions, la malacològica Siro de Fez, formada per centenars de conquilles de mol·luscos de tot el món i l’entomològica de Torres Salas, constituïda per nombrosos i vistosos insectes, especialment papallones. També es pot observar un eixam d’abelles en plena activitat.
En el Botànic vam fer una visita guiada on la monitora ens va fer observar alguns arbres espectaculars, com l’antiquíssim Ginkgo, plantes carnívores, desenes de cactus i altres adaptacions a diferents entorns; i una activitat de laboratori: "Plantes medicinals: Aloe vera” i no va defraudar: cada alumne va eixir amb un tub de crema (fabricada per ell) d'esta miraculosa planta que repara ferides, regenera la pell, és bactericida, antiinflamatòria, ... fins i tot nutritiva. I pots tindre-la a casa fàcilment.
I per la vesprada el Bioparc, agradable visita guiada de 3 hores per aquest zoològic de nova generació, on els elefants, girafes, goril·les, lleons, etc., estan semi-lliures, en grans espais que simulen el seu hàbitat africà.
Pots veure algunes fotos en Botànic+Bioparc 2010.
13.4.10
Setmana cultural
Entre elles destaquem les ja tradicionals observacions al microscopi i lupa realitzades pels alumnes de 1r d'ESO. L'objectiu d'aquesta activitat és introduir a l'alumnat de 1r d'ESO a l'utilització de la lupa i el microsopi a més de recolçar de manera visual alguns dels conceptes tractats durant el curs, com són els grups principals dels regne vegetal, insectes, apèndixs d'artròpodes, morfologia vegetal,sediments (arenes de la col·leccó de Pepe Gomis,etc. )
Aquest curs també hem organitzat una exposició-concurs d'identificació de minerals i roques i un concurs de cartells amb temàtica ambiental obert per a tot el alumnat, com també la medició de la pressió arteria, altura i pes als alumnes de 2n d'ESO.
Ací podeu vore algunes fotografies d'aquestes activitats.
Alumnes de 1r F en el laboratori de Biologia i Geologia
Alumnes de 2nF participant en el concurs de roques i minerals
8.4.10
Realidad aumentada
Las cosas han evolucionado desde entonces.
Ayer, vía Twitter (a través de Mudejarico) tuve noticia de algunas aplicaciones educativas de la RA (Realidad Aumentada) recopiladas en ¿Qué es la realidad aumentada y cómo se aplica en educación?
24.3.10
Una espècie invasora
La CHJ ha detectat la presència de musclo zebra Dreissena polyphorma en el pantanet i el assut se Santa Quitèria (Riu Millars. La CHJ ha decidit extendre la prohibició de navegació fins a la desmbocadura debut a la presència de la espècie invasora.
El musclo zebra és un bivalve d'aigua dolça, no comestible,que es caracteritza per la seua ràpida propagació i la seua velocitat de reprodució. És natural dels mars Negre i Caspi, la navegació fluvial i el transport marítim de mercaderies han possibilitat la seua dispersió que ha causat greus problemes ecològics i econòmics, sobretot en infrastuctures hidràuliques.
En Espanya s'ha dedectat la seua presència en nou comunitats autònomes, entre altres zones destaquen importans espais naturals com el riu Ebre.
Els problemes ecològics més destacabes són la disminució del fitoplàncton, l'alteració dels fons fluvials i la disminució de poblacions autòctones com la de Margaritifera auricularia un bivalve autòcton.
17.3.10
Recurs de la SESBE per al professorat de secundaria
Com us veig tant interessats en Darwin i l'evolució, el que us mostre va un poc per ahí.
La Societat Espanyola de Biologia Evolutiva (SESBE) aprofitant que l'any 2009 fa ser el 150 aniversari de la publicació de l'Origen de les Espècies , ha penjat en la seua pàgina web un recurs per al professorat, principalment de secundària, que es diu "Comprenent l'evolució". És una traducció del mateix recurs en anglés que ha creat la Universitat de Berkeley. El recurs consisteix en una pissarra de guix amb dos línies principals "aprendre evolució", més dirigit als alumnes, i "ensenyar evolució" dirigit cap a professors. . La direcció d'aquest recurs es troba en aquesta pàgina:
http://www.sesbe.org/evosite/evohome.html
Atreviu-se a descobrir quines són les principals errades que cometem els professors a l'hora d'ensenyar evolució, i les millors maneres de superar obstacles...
Espere que us interesse.
11.3.10
Recordatorio: Fallece Darwin - 1882 el vie 19 de mar de 2010 (Esdeveniments del departament)
Fallece Darwin - 1882
| ||||||||
Invitación de Google Calendar Recibes este mensaje en la dirección depbiogeo@gmail.com de la cuenta porque configuraste un recordatorio para este evento en el calendario Esdeveniments del departament. Puedes cambiar tus recordatorios de eventos concretos en la página "Detalles del evento" de https://www.google.com/calendar/. |
16.2.10
Darwin
Espere que vos agrade
4.2.10
Recordatorio: Nacimiento de Darwin -1809 el vie 12 de feb de 2010 (Esdeveniments del departament)
Nacimiento de Darwin -1809
| ||||||||
Invitación de Google Calendar Recibes este mensaje en la dirección depbiogeo@gmail.com de la cuenta porque configuraste un recordatorio para este evento en el calendario Esdeveniments del departament. Puedes cambiar tus recordatorios de eventos concretos en la página "Detalles del evento" de https://www.google.com/calendar/. |
13.1.10
RECORDEM CON ERA EL LITORAL EN BENICASSIM?
Al vore el video sobre el hotel Voramar de Benicassim he quedat impressionat. Alguns dels fotogrames que es presenten els tenia en la memòria, però no d'altres molt més antics.En el document es presenta l'historia de l'hotel des de 1.930, en cara que hi han fotos de 1.906.
Es impressionant com s'ha modificat la costa, montanys, platges,...
Com han anat apareixent les construccions, el passeig maritim, els apartaments, ...
Com han anant apareixent les platges. Mes que regenerar platges , jo diria s'han format noves platges on no hi havien.
Es un document, que crec deu de ser conegut i cal donar-li la difusió que mereix.