30.3.07

Xerrada sobre el Canvi Climàtic i els Oceans

Hui ha tingut lloc a l'Institut una xerrada col·loqui organitzat pel nostre Departament, i que està inclòs en el conjunt de tota una sèrie d'activitats coordinades i promocionades per l'IVAJ i que ha tractat d'un tema que està molt de moda en l'actualitat: el canvi climàtic; i sobretot la influència de l'efecte hivernacle; però en aquest cas tenint en compte la influència dels oceans i mars en el manteniment de l'equilibri del planeta.
Fins fa poc s'havien considerat els oceans com una espècie de catifa en la que podíem alçar-la i anar escombrant i tapant damunt d'ella tot allò que anem produint i consumint a la zona "terrestre del planeta". Però al llarg de l'exposició i posterior col·loqui, la Biologa Silvia Rodergas ens ha anat donant exemples de com estan canviant mars i oceans: l'augment alarmant en alguns casos (Mediterrània) de la temperatura de l'aigua, canvi en la composició química de l'aigua,factors més que suficients per alterar la circulació dels grans corrents marins , desaparició d'espècies autòctones, i aparició d'espècies alòctones. Tot açò, en conjunt, si seguim en la mateixa línia pot portar canvis en el clima a nivell mundial, canvi que per una altra part ja es va observant.
En fi, ha estat una activitat molt interessant, i en la que els alumnes de primer i segon del batxillerat científic han participat "activament".

Silvia Rodergas és biologa marina, i ha realitzat diferents treballs d'investigació per al Centre d'Estudis Avançats de Blanes , centre que pertany al CSIC.
Xerrada Canvi Climatic