14.3.08

VISITA A L'INSTITUT DE BIOMEDICINA DE VALÈNCIA

Ahir, alumnes de 2n de Batxilerat del nostre institut, junt els de l'IES V. Castell vam realitzat una visita a L’Institut de Biomedicina de València (IBV),que és un centre propi del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), activitat que hem pogut portar a terme gràcies a la iniciativa del CSIC mitjançant el programa “con ciencia sé” que permet conèixer alguns centres del CSIC de la Comunitat Valenciana

L’IBV té les seues àrees d’investigació repartides en dos Departaments:1. Departament de Genòmica y Proteòmica 2. Departament de Patologia y Teràpia Molecular y Cel·lular
i en el que en cadascun d’ells hi ha 6 unitats d’investigació.

La visita va estar portada a terme en tot moment per dos investigadors del centre : El Dr. Vicente Andrés, jefe del Dep. de Patología i Terapia Molecular i Cel·lular, i la Dra. Paloma Pérez, investigadora de la Unitat de Biologia de l' Acció Hormonal i podem dir que va constar de 3 parts:

En la primera es va realizar una introducció mitjançant un video sobre la història de la Ciencia, mètode de treball científic i labor del CSIC a través dels diversos centres que té per tot el territorio nacional, per acabar amb una visió ràpida dels diferents Departaments i unitats d’investigació del propi IBV.

En la segona part vam visitar algunes estàncies del centre com la d’Histopatologia on vam poder veure aparells que fins ara els alumnes només havien sentit parlar d’ells a nivel teòric a través de nosaltres els professors, com pot ser els micròtoms, criomicròtoms, aparells per a inclusió en parafina,etc. També vam pasar per la Unitat de Cristal·lografia de macromolècules, on també vam gaudir de la possibilitat d’entendre l’estudi real, pràctic a nivel de laboratori de les proteïnes, ADN, etc.La visita per les instal·lacions va acabar passant per la sala de microscopia on vam poder observar a través de microscopis de fluorescència i microscopia confocal

La visita al Centre va acabar amb una posada en comú al saló d’actes on els investigadors van aclarir aquelles preguntes que vam anar fent, i on ens van fer vore que la investigació a Espanya ha anat millorant en els darrers anys, però que queda molt de camí per davant. Per acabar van “animar” els alumnes a escollir el camí llarg i dur però bonic de la Investigació.

Tant els alumnes com els professors vam eixir satisfets de la visita perquè vam poder veure com he dit abans materials i instal·lacions que difícilment podem veure els “professors i alumnes de secundària”, i també perquè la visita l' IBV se la pren “en serio” ja que sense menysprear a ningú, el pes de la visita va ser donat als investigadors, i no a becaris, personal tècnic , o administratiu, com en algunes ocasions si que succeeix.


2 comentarios:

Sergio Mestre dijo...

Es de agradecer que fueran los propios investigadores los que nos acompañaran en la visita al centro, un detalle. Me gustó mucho el interés con el que nos explicaron las técnicas de critalografía.

Rafa Mollà dijo...

Estic d'acord amb tu