19.4.08

L'aterosclerosi

He vist una notícia en la que es diu que a Espanya va a iniciar-se el primer gran estudi sobre nutrició i risc cardiovascular. Pense que ja està bé que es faci un estudi d’aquest tipus ja que d’aquesta manera es podran tindre dades reals de la nostra societat i no com passa fins ara en que es fan extrapolacions a partir d’estudis realitzats a altres països. Ja sé que no ens podem comparar ni molt menys amb EEUU, però allí porta realitzant-se des de 1948 un estudi que va marcar un abans i un després en aquest camp de la medicina, l’anomenat “Estudi Framingham”. Gràcies a aquest estudi, que continua en l'actualitat, es va poder veure la relació que hi havia entre diferents factors o hàbits de vida i la incidència dels accidents cardiovasculars. Factors de risc que hui en dia tenim clarament assumits com són el valor elevat del colesterol LDL, el tabac, la hipertensió, diabetes, obesitat en aquest estudi van ser capaços de demostrar com i perquè influïen en les malalties vasculars.

Hui se sap que el factor que més influeix és el nivell elevat de LDL, el qual provoca una inflamació crònica a les parets de les artèries.

El procés d’inflamació, que en principi té un efecte positiu per a evitar sobretot la infecció de microorganismes, en aquest cas és el promotor de la major part de les plaques d’ateroma. Quan el nivell de LDL és elevat en sang, passa una gran part a les parets de l’artèria, on s’oxida, i això és interpretat com un perill. Aleshores es posa en marxa el sistema immunitari mitjançant monòcits que posteriorment es convertiran en macròfags, i els limfòcits T i creant-se així una inflamació que amb el temps s’esdevé crònica. Les pròpies cèl·lules musculars de la paret també intervenen produint fibres de colagen que encara augmentaran el tamany de la placa.

Aquesta placa sòl convertir-se en inestable i acaba en moltes ocasions trencant-se, fet que provocarà l’aparició d’un coàgul, i la posterior formació d’un trombe, i a continuació molt possiblement l'aparició de tota na sèrie de situacions crítiques com angina de pit, atac de miocardi, ictus cerebral, etc.

Com es pot abordar un problema que en el cas dEspanya provoca una mortalitat d’alvoltant de 300.000 defuncions?

Doncs mitjançant Una detecció precoç del problema, mitjançant anàlisis sanguinis per detectar nivells elevats de LDL, i de la proteïna C-reactiva (associada als processos inflamatoris), i mitjançant una actuació en diferents camps com: l’adquisició d’hàbits com són una dieta variada i equilibrada, la pràctica regular d’exercici físic, un nivell baix de LDL (al voltant de 100mg/dl), o si arriba el cas, prenent medicaments (estatines) que baixen el LDL als nivells adequats

* L'article del que del que he tret la major part de la informació sobre l’aterosclerosi està a Temas 42 de Investigación y Ciencia


2 comentarios:

Sergio Mestre dijo...

Un recurso muy útil. El vídeo fantástico, menudo descubrimiento RuTube.

Paco Rambla dijo...

El video està molt bé. I d'una claretat asombrosa.