11.3.09

Taller CMC. EL MÈTODE CIENTÍFIC . A. MUNAR

El dilluns, vaig tindre l'oportunitat d'escoltar, dintre del Taller de Ciències per al Món Contemporani, una xerrada a càrrec del Dr. Antoni Munar, investigador "Ramón y Cajal" en el Departament de física de la UJI.

La seua xerrada va anar en una primera part sobre el Mètode Científic; si, d'eixe mètode que tots sabem de què va, almenys des d'un punt de vista teòric, però que en bastants ocasions ens costa aplicar-ho en el nostre dia a dia amb els alumnes.
En una segona part va fer una exposició en la que va relacionar l'Origen de l'Univers, de quina és la situació actual en el coneixement de com es va originar, composició de l'univers (materia fosca, energia fosca, matèria visible,...)i la importància que pot tindre els estudis portats a terme al CERN (en el qual ha treballat durant 3 anys) per tal d'esbrinar com van ser eixos intants inicials en la formació de l'Univers.

Realment va ser una xerrada que a mi em va semblar impressionant, tant per la manera en que ho va pesentar, com per la capacitat per a engantxar-me en l'exposició, en la facilitat per explicar alguns conceptes difícils d'entendre (materia fosca, antimatèria, energia fosca, el CERN, etc.
Em va semblar una xerrada molt profitosa perquè a més a més em va servir per apropar-me a la forma de treballar d'aquests físics teòrics, als quals en molt poques ocasions acabes d'entendre o de comprendre el que fan. A mi particularment em costa comprendre com poden plantejar hipòtesis, teories, a partir de marcs purament teòrics, els quals intenten resoldre matemàticament a pesar que poden arribar a "no ser Visibles" directament, però que estan ahí.
També em va servir per veure per on van els tirs en les demandes de nous alumnes a les facultats, a les empreses (de les aptituds i actituds que han de tindre).
També em va servir per a veure com hi ha gent que són números 1 en la seua especialitat, i que estan investigant anys rere anys amb beques, d'un lloc a un altre, d'un pais a un altre, i que van passant els anys sense tindre una situació econòmica prou assentada; situació bastant dura per cert.
Deixe els videos de l'exposició sobre el mètode científic. Com que és llarga l'he partit en 3 parts, aixina no "pesa tant"
Gràcies Antoni per l'estona que ens vas fer passar
Nota: Sergio ha deixat la presentació que va fer A. Munar en aquesta adreca. Val la pena donar-li una ullada

MÈTODE CIENTÍFIC. A.MUNAR 1/3 from Rafa Mollà on Vimeo.

MÈTODE CIENTÍFIC. A. MUNAR 2/3 from Rafa Mollà on Vimeo.

MÈTODE CIENTÍFIC. A. MUNAR 3/3 from Rafa Mollà on Vimeo.

1 comentario:

Sergio Mestre dijo...

Rafa: gracias por el trabajo extra de grabar, editar y compartir el vídeo.