
En su día intenté hacer un listado de libros de temática científica para alumnos de secundaria, la tarea sigue pendiente, ahora que me propongo completarla con algunos títulos:
El tauler d'annuncis i novetats del departament de Biologia i Geologia de l'IES Politècnic de Castelló de la Plana *** El tablón de anuncios y novedades del departamento de Biología y Geología del IES Politécnico de Castellón de la Plana
Sergio Mestre, esto es un recordatorio de
jue 24 de abr 19:30 – 20:30
(Zona horaria: Madrid)
Edificio Hucha, Calle Enmedio 82, Castellón (mapa)
Calendario: Esdeveniments del departament
Ponente: Juan Pérez Mercader. Director del Centro de Astrobiología.
Sin duda se hará referencia a los organismos extremófilos. Una conferencia recomendada, entre otros, para los alumnos/as de Biología de 2º de Bachillerato
Más detalles del evento»
Recibes este mensaje en la dirección depbiogeo@gmail.com de la cuenta porque configuraste un recordatorio para este evento en el calendario Esdeveniments del departament.
Puedes cambiar tus recordatorios de eventos concretos en la página "Detalles del evento" de http://www.google.com/calendar/.
He vist una notícia en la que es diu que a Espanya va a iniciar-se el primer gran estudi sobre nutrició i risc cardiovascular. Pense que ja està bé que es faci un estudi d’aquest tipus ja que d’aquesta manera es podran tindre dades reals de la nostra societat i no com passa fins ara en que es fan extrapolacions a partir d’estudis realitzats a altres països. Ja sé que no ens podem comparar ni molt menys amb EEUU, però allí porta realitzant-se des de 1948 un estudi que va marcar un abans i un després en aquest camp de la medicina, l’anomenat “Estudi Framingham”. Gràcies a aquest estudi, que continua en l'actualitat, es va poder veure la relació que hi havia entre diferents factors o hàbits de vida i la incidència dels accidents cardiovasculars. Factors de risc que hui en dia tenim clarament assumits com són el valor elevat del colesterol LDL, el tabac, la hipertensió, diabetes, obesitat en aquest estudi van ser capaços de demostrar com i perquè influïen en les malalties vasculars.
Hui se sap que el factor que més influeix és el nivell elevat de LDL, el qual provoca una inflamació crònica a les parets de les artèries.
El procés d’inflamació, que en principi té un efecte positiu per a evitar sobretot la infecció de microorganismes, en aquest cas és el promotor de la major part de les plaques d’ateroma. Quan el nivell de LDL és elevat en sang, passa una gran part a les parets de l’artèria, on s’oxida, i això és interpretat com un perill. Aleshores es posa en marxa el sistema immunitari mitjançant monòcits que posteriorment es convertiran en macròfags, i els limfòcits T i creant-se així una inflamació que amb el temps s’esdevé crònica. Les pròpies cèl·lules musculars de la paret també intervenen produint fibres de colagen que encara augmentaran el tamany de la placa.
Aquesta placa sòl convertir-se en inestable i acaba en moltes ocasions trencant-se, fet que provocarà l’aparició d’un coàgul, i la posterior formació d’un trombe, i a continuació molt possiblement l'aparició de tota na sèrie de situacions crítiques com angina de pit, atac de miocardi, ictus cerebral, etc.
Com es pot abordar un problema que en el cas dEspanya provoca una mortalitat d’alvoltant de 300.000 defuncions?
Doncs mitjançant Una detecció precoç del problema, mitjançant anàlisis sanguinis per detectar nivells elevats de LDL, i de la proteïna C-reactiva (associada als processos inflamatoris), i mitjançant una actuació en diferents camps com: l’adquisició d’hàbits com són una dieta variada i equilibrada, la pràctica regular d’exercici físic, un nivell baix de LDL (al voltant de 100mg/dl), o si arriba el cas, prenent medicaments (estatines) que baixen el LDL als nivells adequats
* L'article del que del que he tret la major part de la informació sobre l’aterosclerosi està a Temas 42 de Investigación y Ciencia
Els alumnes de primer i de segon Batxillerat científic han assistit, en el dia d'avui, a la conferència realitzada a la Sala d'Usos múltiples del nostre centre, sobre el canvi climàtic i dinàmica oceànica impartida per Francisco J. Collida Rebollo, biòleg marí de la Universitat d'Alacant.
Aquesta conferència està inclosa en el Programa "Aula del Mar" que promou l' IVAJ i del que es coordinador Nicolás López Pérez que ha estat el presentador de l'activitat als nostres alumnes.
La xerrada ha estat força interessant i molt apropiada per als alumnes de segon de batxiller que cursen l'assignatura de Ciències de la Terra i del Medi Ambient. També ha estat interessant per als alumnes de primer, com a reflexió i actualització de la temàtica.
Alguns dels alumnes participaran en l'acte de cloenda del Programa "Aula del Mar" que aquest curs serà una visita a l'illa de Tabarca. D'aquesta activitat vos donarem oportuna informació.
![]() |
acudim |
El divendres 4 d’abril,els alumnes de Biologia Humana del nostre centre vam estar de visita a l’Hospital General de Castelló realitzant de manera conjunta amb alumnes també de Biologia Humana de dos centres més, l’IES V. Castell, i l’IES Sos Baynat. Aquesta visita forma part de les III- JORNADES DE PORTES OBERTES que organitza la Direcció d’Infermeria del dit hospital.
L’any passat ja vam anar, i ens va agradar molt, i enguany, pels comentaris que hem tingut amb els alumnes també tant o més encara.
La visita va començar amb una xarla- col·loqui en la que va intervindre a manera de presentació la Directora d’Inferemeria de l’Hospital, Ana Giménez, i a continuació van anar parlant diferents infermeres, fisioterapeutes, metge, de l’important treball que porten a terme el col·lectiu de personal sanitari del centre, ressaltant per damunt de tot l’important component humà, de tracte humà amb tota aquella persona que per un motiu o altre entra a l’hospital. Es va establir un bon ambient, que va permetre un diàleg fluid entre tots els participants, que va possibilitar parlar de les matèries que s’estudien en les diferents carreres, de les notes que es necessiten per poder accedir a elles, del treball diari, de les dificultats-facilitats per a treballar en acabar els estudis, i sobretot, remarcant la importància que té el fet de triar la carrera perquè realment t’agrada, i no perquè estan de moda les sèries de TV, o perquè hi ha actualment molta “eixida” en tal o qual carrera, etc.
Després vam realitzar un recorregut per alguns serveis de l’hospital, a fi de conèixer de manera més directa el treball diari que porten a terme els diferents professionals de la salut.
Nota: normalment als videos els pose una música de fons, però en aquest cas amb la finalitat de que us doneu compte de la delicadesa i carinyo que es nota en cada moment que t'expliquen qualsevol cosa, he considerat oportú deixar-ho sense quan estan parlant les responsables de la visita.
Vam eixir de l'Hospitat sabent que si arriba el de fer ús d'ell, a ben segur que estarem en bones mans.
A continuació podem veure a mena de resum un xicotet video de la visita